A MNB zöldotthon-teremtési programjának a felújítások támogatására való kiterjesztését, 800 ezer panellakást érintő, országos lakóingatlan-felújítási programot, valamint állami és önkormányzati bérlakásépítést szorgalmaz az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által összeállított - írja a Világgazdaság.

Adómentes munkáltatói lakásvásárlási és -felújítási támogatást, határozatlan időre meghosszabbított állami felújítási programot is javasol az építőipari szakszövetség az elavult ingatlanállomány korszerűsítésére és a még mindig jelentős volumenű feketemunka kifehérítésére. Tömeges és hosszú távon elérhető támogatásokra, építési célú beruházásokat eredményező programokra van szükség.

Az építőipari szakmunkásoknál az átlagkereset tavaly elérte a 400 ezer forintot, a mérnököké pedig 650–900 ezer forint között szóródik. Összességében azonban az ágazati foglalkoztatotti átlagkereset még mindig csak a versenyszféra 82 százaléka, havi 340 ezer forint. Az építőipari vállalkozások idén további 10-15 százalékos bérfejlesztéseket terveznek.

A várakozások szerint idén már nem mennek el többen az országból, mint amennyien hazatérnek. Az ÉVOSZ szerint a kormánynak adókedvezménnyel támogatnia kellene a munkahelyi csoportos személyszállítást, hogy távolabbról is eljussanak munkahelyükre az emberek. Elkerülhetetlenné vált, hogy a harmadik országból érkező szakmunkások és mérnökök foglalkoztatására a jelenleginél nagyobb figyelmet fordítsanak.

A lánctartozás mértéke magas, a múlt év végére elérte a 150 milliárd forintot, aminek a fele valószínűleg sosem lesz kifizetve. A benyújtott vállalkozói számlák 10 százalékát rendre késve fizetik ki a megrendelők, a kifizetetlen számlák 3-4 százaléka kerül lánctartozásba.