Londoni elemzők szerint Ukrajnának több mint 40 milliárd dollár külső pénzügyi segítségre lesz szüksége csak a következő két évben a teljes finanszírozási csőd elkerülésére.

Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama példátlan, 212 pontos napi emelkedéssel 2012 bázispont környékén mozgott a szerdai londoni forgalomban az irányadó ötéves lejáratra. Ez a 2010-es évek kezdete óta az eddigi legmagasabb ukrán CDS-díjszabás.

A szerdára kialakult árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollár névértékű ötéves ukrán deviza államkötvényre jelenleg 2 millió dollárt meghaladó középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 212 ezer dollárral drágábban, mint az előző zárásban.

Kétszáz pontot meghaladó napi CDS-drágulásra szuverén adósok esetében az utóbbi években gyakorlatilag nem volt példa.

Ráadásul az ukrán szuverén CDS-árfolyamgörbe továbbra is - immár hetek óta - meredeken invertált pályán fut a lejárati időtengely mentén, vagyis a rövidebb futamidők CDS-középárfolyama jóval meghaladja a hosszabb lejáratokét, ami mindig a heveny piaci stresszhelyzet tipikus jele.

Európában egyetlen más szuverén adós CDS-árfolyama nem jár nemhogy kétezer, de még ezer bázispont közelében sem. A súlyos adósságválsággal küszködő Görögország törlesztési csődkockázatának fedezeti ügyletei a szerdai londoni kereskedésben 880 bázispont környékén mozogtak.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Ukrajna jelenlegi CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 71 százalékos valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

A szerdai rendkívüli CDS-árfolyammegugrás okai között lehet a Financial Times értesülése, amely szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felülvizsgált számításai alapján az áprilisban jóváhagyott 17 milliárd dolláros IMF-csomagon felül Ukrajnának további 15 milliárd dollár külső finanszírozásra lesz szüksége.

A lap forrásai szerint az IMF arra figyelmeztette a nyugati kormányokat, hogy ezt a pótlólagos összeget heteken belül elő kell teremteni, különben Ukrajnát a teljes pénzügyi összeomlás fenyegeti. A Financial Times értesülése szerint a 15 milliárd dolláros finanszírozási hiány fő oka az ukrán hazai össztermék (GDP) 7 százalékos idei zuhanása és az orosz piacra irányuló ukrán export összeomlásszerű visszaesése.

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint Ukrajnának ennél is jóval nagyobb külső pénzügyi segítségre lenne szüksége. A JP Morgan közölte, hogy becslésük szerint az ukrán gazdaság - egyelőre fedezetlen - finanszírozási hiánya 2015-ben 28 milliárd dollár lesz. A ház e számításához figyelembe vette azt a becslését is, hogy az ukrán jegybank devizatartalékait 2015 végére legalább 15 milliárd dollár körüli szintre kellene emelni. A JP Morgan jelenlegi várakozása az, hogy az ukrán jegybanki devizakészlet 2014 végére 7,4 milliárd dollárra apad.

A cég számításai szerint Ukrajnának 2016-ban további 12,8 milliárd dolláros külső finanszírozást kell nyújtani a csőd elkerülése végett, vagyis a JP Morgan londoni elemzői a következő két évre összesen csaknem 41 milliárd dolláros külső finanszírozás előteremtését látják szükségesnek Ukrajna számára. Mindezek alapján az IMF-nek alaposan át kell terveznie 2015-re szóló ukrajnai finanszírozási programját, tekintettel arra, hogy a valutaalap előirányzatában a jövő évre 10,8 milliárd dolláros folyósítás szerepel a JP Morgan által szükségesnek tartott 28 milliárd dolláros finanszírozás helyett.

A Capital Economics közgazdászainak új tanulmánya szerint a gazdasági-pénzügyi folyamatokat tekintve gyakorlatilag biztosnak tűnik az ukrán törlesztési államcsőd. Figyelembe véve azonban azt is, hogy mekkora politikai tétről van szó, az Egyesült Államok, az EU és az IMF nagy valószínűséggel mindent megtesz annak érdekében, hogy a fejlemények szuverén törlesztési csőd esetén is rendezett mederben maradjanak, mindenekelőtt az ukrán államadósság szabályozott átstrukturálásával - jósolták a Capital Economics londoni elemzői. Emellett nem tartják kizártnak azt sem, hogy az Egyesült Államok garanciát vállal Ukrajna szuverén dollárkötvény-kötelezettségeire.