Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra - írta az MTI tudósítója.

A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája (Most) és a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége.

A választásokat megelőző felmérések szoros küzdelmet jeleztek elő, a legtöbb közvélemény-kutatás a Restart Koalíciót hozta ki győztesnek.

Branko Bacic, a HDZ alelnöke kijelentette: nem lepődtek meg az eredményen. "Már az elején bejelentettük, hogy az a célunk, hogy megismételjük a 2016-os választások eredményét, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből pedig kiderült, hogy ez még jobb is lehet." A HDZ számít a diaszpóra három képviselőjére, akik természetes szövetségesei a pártnak.

Az SDP-ben csalódottak az eredmények miatt, mivel sokkal több mandátumra számítottak. Rajko Ostojic, a párt alelnöke szerint százezerrel kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, ez pedig kihatott a választások eredményére. Hozzátette: Zágrábban nagyon rosszul szerepeltek, de a népnek mindig igaza van.

Igor Peternel, a Haza Mozgalom parlamenti képviselője jelezte: elégedettek, mert az emberek felismerték a programjukat, ugyanakkor meglepte őket a HDZ jó eredménye.

A horvát parlament 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tart fenn.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este 9 óra körül hozzák nyilvánosságra.

A vasárnapi szavazáson valamivel több mint 3,8 millió horvát állampolgár adhatta le voksát, köztük 185 ezren külföldön. A kormány mandátuma négy évre szól - írta az MTI.