Az exit poll adatokat a Nova TV kereskedelmi csatorna az urnák zárása, este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A tízezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint Milanovic a leadott voksok 53,25 százalékát, Kolinda Grabar-Kitarovic leköszönő államfő, a jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelöltje pedig a szavazatok 46,75 százalékát szerezte meg.

QP | Quality Placement

Már az elnökválasztás első fordulójában is győzni tudott Milanovic: akkor a voksok 29,55 százalékát gyűjtött be, míg Grabar-Kitarovic 26,65 százalékkal került a második helyre.

Politikai elemzők szerint a hivatalos eredmények valószínűleg ugyanazt mutatják majd mint az exit poll, a második fordulóban Milanovic győzött.

Milanovic eredményváró rendezvényén már ünnepelnek, Grabar-Kitarovic kampánystábja láthatóan csalódott. Az exit poll eredmények után Ivan Anusic, Grabar-Kitarovic kampányfőnöke a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy ezt a különbséget valószínűleg már nem lehet behozni.

Az elnökválasztás második fordulójában délután fél ötig 300 ezerrel többen szavaztak mint az első fordulóban. A részvételi arány 43,52 százalékos volt, ami megközelíti a parlamenti választások alkalmával szokásos arányt - írta az MTI.

Az első hivatalos részeredményeket várhatóan este nyolc órától hozza nyilvánosságra az országos választási iroda.