Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A japán pénzügyminisztérium előzetes adatai szerint éves összevetésben 8,4 százalékkal, 6,14 billió jenre (56 milliárd dollárra) csökkent az export. Elemzők rosszabb számra, 10,9 százalékos csökkenésre számítottak a júliusi 1,5 százalékos visszaesés után.

Az import értéke az utóbbi közel három év leggyorsabb ütemével, 12,0 százalékkal 6,3 billió jenre (58 milliárd dollár) mérséklődött, jelezve, hogy a belső kereslet is lanyha. Elemzők kedvezőbb adatot, 11,1 százalékos csökkenést vártak a júliusi 1,2 százalékos visszaesés után - írta az MTI.

Augusztusban már a második egymást követő hónapban volt deficites a kereskedelmi mérleg: a hiány 136,3 milliárd jenre (1,26 milliárd dollár) rúgott.

Az Ázsiába irányuló export 10,9 százalékkal csökkent, ezen belül a Kínába irányuló kivitel 12,1 százalékkal esett vissza. A japán kivitel több mint felét veszi fel az ázsiai kontinens. A Japánban irányuló kínai import is csökkent, 8,5 százalékkal, így Japán 216,8 milliárd jenes deficitet könyvelhetett el a kínai relációban.

A politikailag is kényes amerikai viszonylatban az export 4,4 százalékkal 11 milliárd dollárra, az import pedig 9 százalékkal 6,6 milliárd dollárra csökkent, így a kereskedelmi mérleg 4,4 milliárd dolláros többlettel zárt Japán javára. A többlet éves összehasonlításban közel 4 százalékkal nőtt augusztusban.

A külkereskedelem gyengesége rossz hír a japán gazdaságnak, amelynek növekedése valószínűleg tovább lassul, amikor októberben 8 százalékról 10 százalékra emelik a forgalmi adót.

A kereskedelmi mérleg deficitessé válása tovább fokozza a nyomást a jegybank kormányzótanácsán, hogy csütörtökön befejeződő kétnapos ülésén bővítse gazdaságélénkítő intézkedéseit.