Elképesztő mennyiségű, mintegy 5,4 billió dollárnyi extra készpénzt és azzal egyenértékű bankszámlapénzt halmoztak fel az emberek globálisan a Covid-19-es járvány kezdete óta. Eközben egyre optimistábbak a jövőt illetően, ez a párosítás egyengetheti a gyors gazdasági megpattanás előtt az utat  a gazdaságok újranyitásakor. A Moody's számításai szerint a tavaly március eleje óta képződött extra magtakarítás megfelel a globális GDP több, mint 6 százalékának - írja a Financial Times.

Az első negyedévben a Conference Board által számított fogyasztói bizalmi index olyan magasra emelkedett, amire 2005 óta nem volt példa, s ráadásul ez nem egy-egy helyen volt mérhető, hanem szinte minden régióban. A hatalmas visszatartott kereslet és a hatalmas megtakarítások kombinációja hatalmas megugrást fog eredményezni a fogyasztói kiadásokban globálisan, ahogy egyre több ország éri majd el a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottsági küszöböt - mondta Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza.

Az elemzőcég becslései szerint ha az emberek a járvány alatt keletkezett extra megtakarításaiknak csak egyharmadát költenék el, az önmagában is mintegy 2 százalékkal lökhetné meg a globális kibocsátást.

A globális gazdaság tavaly a modern történelem legnagyobb visszaesését szenvedte el a kibocsátást nézve, eközben viszont a háztartások jövedelmei - nagy átlagban - védve maradtak a kedvezőtlen hatásoktól, jórészt a soha nem látott mértékű állami mentőcsomagoknak köszönhetően. A fogyasztók csökkentették kiadásaikat ennek ellenére, mivel bizonytalannak ítélték meg munkahelyük jövőjét, ezen felül egyszerűen nem tudták igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, amelyek korábban mindennapjaik részét alkották.

Ennek eredményeként a háztartások megtakarítási rátái nagyon sok modern gazdaságban az évszázad legmagasabb szintjére emelkedtek az OECD adatai szerint és a bankszámlákon tartott pénz mennyisége nagyon sok országban megugrott. Zandi elmondása szerint különösen az Egyesült Államokban és Európában volt jellemző a megtakarítások megugrása, ahol az állami kiadások megugrottak, miközben általánosak voltak a lezárások. Csak az Egyesült Államokban 2 billió dollárnyi extra megtakarítás keletkezett a lakosságnál a Moody"s becslése szerint, s mindez még azelőtt, hogy érzékelhető lenne a Joe Biden elnök alatt elfogadott 1,9 billió dolláros ösztönzőcsomag hatása.

Silvia Ardagana, a Barclay's közgazdásza gyorsuló növekedést vár a lakossági kiadások terén az Egyesült Államokban, kisebb tempójút az Egyesült Királyságban. Ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az eurozónában megvan a veszélye annak, hogy a visszatartott kereslet végül nem realizálódik a következő két negyedévben az oltási programok lassúsága miatt.

A közel-keleti országok közül jó néhányban, ahol a kormányzati segélycsomagok szintén nagylelkűek voltak, ugyancsak jelentős extra megtakarítások képződtek. Ugyanakkor Ázsiában, mivel a járvány elleni küzdelem hatékonyabb volt és a lezárások rövidebb ideig tartottak, a háztartások megtakarítási szokásaira gyakorolt hatás szerényebb lett.

Dél-Amerikában és Kelet-Európában szintén sokkal szerényebb lett ez a hatás, mivel a járvány ezekben a régiókban durvábban tombolt és tombol, viszont a kormányzati segélycsomagok mértéke jóval kisebb volt. A fent részletezett jelenségre azonban jellemző volt, hogy nagyon eltérően érintette a különböző helyzetű háztartásokat és jellemzően minden régióban a tehetősebbek voltak képesek növelni megtakarításaikat.

A Financial Times idézi a Morning Consult nevű tanácsadó cég elemzését, amely szerint fogyasztói bizalmi indexük január és április között a 15 legnagyobb gazdaságban emelkedett, azonban az alacsonyabb jövedelmű háztartások szinte mindenhol helyzetük romlásáról számolt be az elmúlt egy év folyamán.

A gazdagabb háztartások több, mint egyharmada nagyon sok országban - köztük Kínában, Ausztráliában, Olaszországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban - úgy vélte, eljött az ideje a nagyobb vásárlásoknak, azonban a szegényebbeknél már egyáltalán nem volt tapasztalható ez a lelkesedés.

Jan Hatzius, a Goldman Sachs közgazdászának becslése szerint az Egyesült Államokban az extra megtakarítások kétharmada a lakosság leggazdagabb 40 százalékánál csapódott le. Ez pedig mérsékelheti majd a fellendülés erejét, mivel ők nem fogják ezt azonnal elkölteni. Így látja Adam Slater, az Oxford Economics szakértője is. Szerinte ugyanis megvan az esélye, hogy ha az extra megtakarítások nagy része a gazdagabbaknál keletkezett, akkor ők nagyobb eséllyel tekintik ezt vagyongyarapodásnak, semmint az elkölthető jövedelem emelkedésének.