Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormánynak konkrét terve van arra, hogyan vegye rá a bányászokat arra, hogy beleegyezzenek a bányák bezárásába, azaz munkahelyük elvesztésébe - írja a Business Insider Polska. A módszer a lehető legegyszerűbb: jelentős összeget adnának nekik kompenzálásként a veszteségükért. A terv szerint ötmilliárd zlotyt a büdzséből, 1,75 milliárdot pedig a Lengyel Fejlesztési Alapból tolnának bele a sajátos "végkielégítésbe". (Ez összesen 527 milliárd forint, ami több mint a budapesti 4-es metró építési költsége - a szerk.)

Az ügyben megkezdődtek a tárgyalások Jacek Sasin államminiszter és Tomasz Rogal, a Lengyel Bányászati Csoport elnöke között. Ennek keretében bemutatták a bányászat rekonstrukciójának tervét is. Sajtóértesülések szerint a kormány két bányát akar bezárni és esetleg kettőt összevonni rövid időn belül. Maguknak a bányáknak a bezárása nem elég, ezzel együtt kell járnia annak is, hogy más bányák nem kompenzálják a kitermelést.

Magyarán vissza kell szorítani a bányászkodást, hogy a hazai széntermelés 54 millió tonnára essen vissza még az idén. A lengyel szénbányászat teljesítménye 2019-ben még 61 millió tonna volt. A hosszabb távú tervről, azaz az 5 plusz 1,7 milliárd zlotys juttatásról annyit lehet még tudni, hogy a bányászok 1,5 milliárdot kapnának jutalom és végkielégítés címén, illetve az elmaradt szabadságokért. A pénz nagy része a bányászat miatt feltúrt terület rendezésére menne el.