A lengyelek nagyon szeretnék, de nem telik nekik villanyautóra - írta a Business Insider Polska. Egyre több autós mérlegelné, hogy ilyen járművet vegyen: legalábbis több mint 17 százalékuk gondolja így az elektromobilitási barométer szerint. Egy évvel ezelőtt még csupán 12 százalék volt ez az arány.

Az új autót vásárlók 28 százaléka dönt hibrid jármű mellett, amit sokan az elektromos autók olcsóbb helyettesítőjének tekintenek. A villanyautók egyelőre csak 0,2 százalékban vannak jelen a lengyel piacon, alig 340-et regisztráltak. Terjedésüket a forgalomba helyezés magas költségei mellett elsősorban drágaságuk akadályozza.

A vevők jellemzően 80-90 ezer zlotyt (6-6,8 millió forint) fizetnének új autójukért, de ez sokkal kevesebb, mint amennyiért elektromos autót vehetnének. Például egy Volkswagen e-Golf és egy MBW ára meghaladja a 160 ezer zlotyt is. Bár az állam ártámogatást ad a megvételükhöz, ez csak 5-10 ezer zlotyt jelent.

Bizonyára javít a helyzeten, ha megvalósul a lengyel elektromobilitási terv. Saját kisautó előállítását is tervezik, amit a helyi energiaszolgáltatók finanszíroznának és kölcsönzési szolgáltatás is indul. Emellett bemutatta elektromos meghajtású kisteherautójának első verzióját a Magyarországon a traktorairól ismert Ursus gyár.

A fotó forrása: Pixels