A szakértők azt találgatják, hozhat-e némi növekedési pluszt a lomha brit gazdaságnak a királyi ház újabb grandiózus esküvője Harry herceg és Meghan Markle színésznő között - derül ki a Financial Times (FT) összesítéséből. A korábbi tapasztalatok alapján az a véleményük, hogy a hatás szinte biztosan nem lesz egyértelműen pozitív.

A helyzet ugyanis az, hogy a korábbi királyi lakodalmak a látványos külsőségek ellenére nem sokat hoztak a szigetország üzleti világának. Sőt, Vilmos herceg és Kate Middleton 2011. áprilisi esküvője - amelynek tévéközvetítését százmilliók nézték világszerte - még vissza is foghatta a gazdaságot. Legalábbis az akkori statisztikai adatok szerint 2011 első negyedévében sokkal lendületesebb volt a bővülés, mint a másodikban.

Hosszú-hosszú hétvége

A magyarázat abban keresendő, hogy a királyi ház jövője szempontjából kiemelkedő eseményhez kapcsolódóan rendkívüli munkaszüneti napot adtak a briteknek. A lagzi napja, április 29-e ráadásul valamivel a húsvét után, illetve néhány nappal május 1-je előtt volt. A sok egymáshoz közeli bankszünnap arra ösztönözte a brit gazdaságban kiemelkedő súllyal szereplő pénzintézetek munkatársait, hogy szabadnapokkal töltse ki a köztük lévő időt.

Ez utóbbira ösztönözte az embereket az is, hogy a 2011 áprilisa az elmúlt 100 év legforróbb tavaszát hozta Nagy-Britanniába. Ezért aztán hiába ugrott meg a szigetországba érkező turisták száma - akik közvetlenül részesei akartak lenni a világraszóló rongyrázásnak -, a külföldre utazók száma nem csökkent jelentősen (lásd második ábránkat).

Így az idegenforgalom egyenlege nem ugrott meg annyira, mit Károly herceg és Lady Diana Spencer 1981-es esküvője idején. Az utóbbi hatása még a GDP-n is érezhető volt. A július 29-én tartott lakodalom a harmadik negyedévre esett, amelyben az 1981 első két negyedében recesszióban vergődő brit gazdaság minimális növekedést produkált.

Hasíthat a bögreipar

A londoni kormány szóvivője többször elismételte az esküvő bejelentésének napján, hogy nem tervezik bankszünnap elrendelését Harry és Markle lakodalmának napján. Ennek örülhetnek a cégvezetők, akiknek egyébként is fel kell készülniük arra, hogy az embereket ezen a napon nem fogja érdekelni a munkájuk, ami meglátszik majd a teljesítményükön is.

A brit statisztikai hivatal adatai szerint Vilmos és Katalin esküvője 2011 áprilisában összességében 1,2 százalékkal fogta vissza a szolgáltatási ágazatot, 1,6 százalékkal rontotta le a termelékenységet és 1,4 százalékkal csökkentette a feldolgozóipar teljesítményét.

Abban a hónapban az olajárak rekordot döntöttek és érezhető volt a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi tragikus balesetének káros világgazdasági hatása. Ugyanakkor a brit kiskereskedelem értékesítése két százalékkal megugrott márciushoz képest, főként az élelmiszer-eladások bővülésének köszönhetően.

A lagzi bögreiparra gyakorolt hatását nem mérték külön - poénkodik az FT azon, hogy milliónyi Katalint és Vilmost ábrázoló ajándéktárgy árasztotta el piacot.

A nyitókép forrása: Reuters