A skót szavazók nem tudták, hogy az Egyesült Királyság ki fog lépni az EU-ból, amikor 2014 őszén leszavaztak az ország függetlenné válását - mondta Nicola Sturgeon skót első miniszter (képünkön jobbra) azon a sajtótájékoztatóján, amelyen jelezte, hogy elszánta magát az újabb referendumra. Sturgeon a jövő héten kéri a skót parlamentet, hogy tegye lehetővé egy újabb függetlenségi népszavazás kiírását.

A referendumot 2018 ősze és 2019 tavasza, azaz a brit-EU válási tárgyalások lezárulása után tarthatják meg. Ha az Egyesült Királyság úgy hagyja el az Európai Uniót, hogy nem jelzi, hogy Skócia más viszonyt akar az unióval, az meg fogja nehezíteni London és Edinburgh viszonyát.

Megoldanák a dolgokat

A beszédet követő sajtótájékoztatón megkérdezték Sturgeont, hogy Skócia átvehetné-e Nagy-Britannia helyét az EU-ban? A válasz szerint a skótok tárgyalhatnak az unióval, de világossá kell tenniük álláspontjukat még a brexit előtt. Ezt tartalmilag már decemberben megtették, ám nem kaptak pozitív választ Londontól.

A skót kormány például ragaszkodik ahhoz, hogy a független Nagy-Britannia az egységes európai piac része maradjon, amit a brit kormány elvet. Az első miniszter most úgy látja, hogy London a kemény brexit útjára viszi az országot, és a skótoknak el kell dönteniük, hogy követnie akarják-e ezen az úton Nagy-Britannia többi tagállamát. A skót és az angol állam házassága egyébként 300 éves.

Egy további kérdésre felelve kijelentette, hogy szerinte Skócia kiválása után turisztikai szempontból nyitott maradna az ország határa Nagy-Britanniával. Kitérő választ adott azonban arra, hogy megtartanák-e a fontot vagy sem (azaz bevezetnék-e az eurót). Lényegében azt, mondta, hogy ezen a hídon majd akkor mennek át, ha odaértek.

Jól elkapta őket

Bár a friss közvélemény-kutatások nem szólnak egyértelműen amellett, hogy a skótok többsége függetlenséget akar, Sturgeon biztos benne, hogy a Skót Nemzeti Párt élén megnyerne egy ilyen szavazást. Ha nem, akkor lemondana posztjairól.

A brit kormányt és parlamentet jól meglepte a skót első miniszter mai bejelentésével - véli Norman Smith, a BBC belpolitikai szerkesztője. Miközben Londonban a kormány brexit megindítására felhatalmazó törvény részleteinek tisztázásával foglalkoztak a politikusok, Nicola Sturgeon a függetlenségi népszavazás kezdeményezésének bejelentésével egy nagy-nagy követ dobott amúgy sem teljesen álló vízbe.