Kína úgynevezett puha landolás, azaz a GDP-növekedés visszafogott lassulása felé tart, az ázsiai országoknak van elég költségvetési mozgásterük ahhoz, hogy kivédjék az európai adósságválság átterjedését saját gazdaságukra - állapítja meg a Világbank friss jelentésében. A világ legnépesebb országának GDP-je az idei 9,1 százalék után jövőre 8,4 százalékkal bővülhet, és az országnak fel kell készülnie az európai import visszaesésére, illetve az európai bankok befektetéseinek zsugorodására. Ezért a pekingi vezetésnek - egyebek mellett a szociális kiadások növelésével - a fogyasztói költekezés ösztönzésére kell helyeznie a hangsúlyt.

Nyomás vásárolni, kínaiak!

Kína már nem csupán a világ műhelye, hanem egyre inkább a környező régióban gyártott feldolgozóipari termékek óriási piaca is. Ez segít abban, hogy elviselje az európai és amerikai exportpiacok zsugorodását. Az ingatlanszektor megroggyanása ugyan nyomást gyakorol a belső keresletre és a fogyasztói bizalomra, de a kormánynak kellő fiskális és monetáris mozgástere van ennek ellensúlyozására.

Jó hír az is, hogy az infláció magas - 4,1 százalék - marad ugyan 2012-ben, de visszaesik a 2011-es 5,3 százalékos rátához képest. Ez utat nyit az előtt, hogy visszafogják a pénzromlás megfékezését szolgáló intézkedéseket, és újabb fiskális ösztönöző lépéseket tegyenek. Ezzel együtt nem hárult el az infláció felgyorsulásának veszélye.

Ázsiában nem lesz válság

A fejlődő ázsiai országok - azaz Japán, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Szingapúr és India kivételéve a többi délkelet-ázsiai ország - növekedése az idei 8,2 százalékról 7,8 százalékra mérséklődhet. Ezek az államok is megérzik az európai gazdaság vergődését: devizáik valamelyest gyengültek az elmúlt időszakban, de ezt tartalékaik felhasználásával ellensúlyozták.

Ha az európai gazdaság recesszióba zuhan, az az importkereslet visszaesésén át jelentős hatással lehet a fejlődő ázsiai országokra, de a GDP-jük felét meghaladó devizatartalékaik segítségével, amely elég majdnem kilenchavi importjuk pótlására, ellensúlyozhatják ezt.