Bár a hitelezés növekedése valószínűleg némileg lassul az elmúlt két év legnagyobb növekedési rátáit felmutató országokban, az eddig lemaradó országokban várhatóan erősödik majd az üteme. A hitelezés növekedési ütemének gyorsulása várható Magyarországon, Szlovéniában és Szerbiában, ugyanakkor némi lassulásra jöhet Csehországban, Szlovákiában, Romániában és Törökországban, míg a többi országban a jelenlegihez közeli növekedési ráták várhatók - olvasható az UniCredit legújabb régiós bankpiaci tanulmányában.

Eszerint a nemteljesítő hitelek (npl) csökkenő aránya volt a régió legszembeötlőbb jellemzője az elmúlt három évben, és várhatóan az marad a továbbiakban is. A javulás hátterében jórészt a nem teljesítő hitelek eladása, az eredményesebb behajtás és a gazdasági fellendülés áll - különösen Romániában, Magyarországon, Szerbiában és Szlovéniában.

A bankok adózás előtti eredménye és az eszközállomány összehasonlításával mért jövedelmezősége valószínűleg a jelenlegi szinten marad, ami jóval magasabb, mint a nyugat-európai mintavétel alapján mért adat (1,3 százalék, szemben a 0,4 százalékkal). Az alacsony kamatkörnyezetben továbbra is fontos lesz a költségkontroll és az eszközminőség erősítése.

A következő években is jelentős nagyságrendű (évente átlagosan a GDP 1,5-3 százalékának megfelelő) EU-források áramlanak majd be a kke-országokba a gazdaság egyik motorjaként. Ebből következően lehetőség nyílik olyan célzott banki termékek és szolgáltatások nyújtására, amelyek segítik a cégek támogatáshoz és pénzügyi eszközökhöz jutását.

Nagyjából megduplázódott a háztartások nettó pénzügyi vagyona 2006 óta a kke-országokban. A privátbanki termékek várhatóan egyre fontosabb szerepet játszanak, miután továbbra is jelentős az elmaradás az egy háztartásra eső vagyonban a fejlettebb gazdaságoktól. Ez lehetőségeket teremt tanácsadási szolgáltatásra, változatos termékkínálatra, növekvő összegű vagyonkezelésre, valamint termékek továbbfejlesztésére.