Rácáfolva a piaci várakozásokra nem változtatott alapkamatán az ECB és a vártnál kevésbé mérsékelte betéti kamatát, így továbbra is 0,05 százalékon áll az ECB alapkamata és a betéti kamat is csak 10 bázisponttal, mínusz 0,3 százalékra csökkent.

A ECB elnöke a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón a jegybanki döntés főbb pontjait ismertetve elmondta:

  • döntöttünk arról, hogy a betéti kamatot 10 bázisponttal 0,30 százalékra csökkentjük (ez azonban csak december 9-től érvényes);
  • elhatároztuk, hogy meghosszabbítjuk az eszközvásárlási programot 2017 márciusáig vagy még azon túl, ha szükséges (vagyis legalább márciusig marad a 60 milliárdos keretösszeg);
  • a megvásárolt értékpapírok tőkefizetését az eszközvásárlási programba újra befektetjük a lejártukat követően mindaddig, amíg szükséges;
  • úgy döntöttünk, hogy az állami szektor kötvényeinek vásárlását is belevesszük a programba, ami az eurózóna regionális és helyi önkormányzatai által kibocsátott kötvényekre vonatkozik;
  • folytatjuk az irányadó (MRO) és a három hónapos hosszú távú refnanszírozási műveletet (LTRO) fix kamatozáson, amíg szükséges.

Draghi elmondta: az euróövezeti jegybank kormányzó tanácsa alaposan megvizsgálta azokat az okokat, amelyek miatt az infláció jelentősen elmarad az ECB 2 százalékos céljától. Miután a stáb továbbra is lefelé mutató kockázatokat lát, ezért döntöttek amellett, hogy a mennyiségi lazítási programot (QE) 2017 márciusig - vagy ha szükséges ennél tovább - meghosszabbítják. (Az ECB a programot eredetileg 2016 szeptemberéig tervezte futtatni.)  A döntés nem volt egyhangú, de nagy többség állt a csomag elfogadása mögött - derült ki a jegybankelnök szavaiból.

A friss előrejelzés szerint az idén 1,5 százalékkal, 2016-ban 1,7 százalékkal, 2017-ben pedig 1,9 százalékkal bővülhet az eurózóna gazdasága. Az infláció az idén mínusz 0,1 százalék lehet, jövőre az ütem 1 százalék lehet az eddigi 1,1 százalékkal szemben, míg 2017-ben 1,9-ről 1,8 százalékra csökkentették a várakozást. Draghi szerint ezek az előrejelzések megerősítették a kormányzótanácsot abban, hogy a 2 százalékos inflációs cél eléréséhez további lépésekre van szükség.

A csalódás - Miért nem tesz többet az ECB?

Az euró Draghi szavaira 1,08 dollár fölé ugrott a piacok nemtetszését jelezve. A Marketwatch szerint a legnagyobb csalódásnak az tűnik, hogy az ECB a havi vásárlási keretét nem emelte, a teljes csomag pedig az elvárások alját súrolja.

Arra a kérdésre, hogy az ECB miért nem tesz többet, Draghi azt válaszolta: az eurózónában fokozatos, de folyamatos, fogyasztás által húzott javulás látszik. Draghi szerint az ECB döntései eddig hatékonyak voltak a növekedés, és még inkább az infláció terén. Az ECB úgy döntött, hogy ezek az intézkedések "nem voltak elegek". Azért teszünk többet, mert ez működik, nem azért, mert nem működik. Ez eddigi sikert szeretnénk megerősíteni - mondta a jegybankelnök. Draghi szerint, ha a jegybank nem lépett volna, akkor az infláció jövőre legalább fél százalékponttal lenne alacsonyabb, és a növekedés is gyengébb lenne.

Draghit többször kérdezték, hogy hol lehet a betéti kamat alja. A jegybankelnök a második kérdés után közölte, hogy a jegybanknak több eszköz áll rendelkezésére, hogy a monetáris politikai céljait érvényesítse, amelyre példaként a lejáró értékpapírok újrabefektetését említette. Ez a Marketwatch szerint azt jelezheti, hogy a betéti kamatok nem mennek sokkal lejjebb, ami a közös devizát is támogatja.

A jegybankelnök az árfolyamra vonatkozóan is kapott kérdést, amelyre válaszolva hangsúlyozta, hogy a jegybanknak nincs árfolyamcélja, de ennek bizonyára van hatása a gazdasági és inflációs kilátásokra. Ugyanakkor az árfolyamot nemcsak az ECB intézkedései, hanem minden más jegybanki döntés is befolyásolja.

Az ECB csak az inflációt és bizonyos mértékig a növekedést tartja szem előtt - hangsúlyozta Draghi.

Párizsi terror

A párizsi merénylettel kapcsolatban is kapott kérdést a jegybankelnök. Draghi szerint a terrortámadás és a jelenlegi geopolitikai kockázatok potenciális gazdasági hatása még nem ismert. Az ECB-nek továbbra is az árstabilitási célkitűzéseinek megvalósítására kell erőfeszítéseket tennie, szem előtt tartva, hogy a geopolitikai kockázatok miatt a gazdasági helyzet romolhat.

Megugrottak a hozamok

A bejelentésre az európai államkötvények hozamai háromhetes csúcsra ugrottak amiatt, hogy a jegybank a vártnál kisebb mértékű vágást hajtott végre. A 10 éves spanyol kötvények hozama például 21,2 bázisponttal 1,704 százalékra ugrottak. A német bund hozama 9,8 bázisponttal 0,571 százalékra, a 10 éves francia államkötvényeké 13,5 bázisponttal 0,920 százalékra emelkedtek - ez előbbi esetében 2012 novembere óta a legmagasabb szint, utóbbi esetében három hetes csúcsot jelent.

Az euró/dollár kurzusa Draghi beszéde alatt 1,0890-ig futott, délután négy óra körül - a tájékoztató végét követően - 1,0867 körül ingadozott. A forint is gyengült, a beszéd alatt 312,76-ig gyengült, a beszédet követően minimális korrekció után újra gyengülni kezdett a magyar deviza, az eurójegyzés 312,86-nál járt negyed öt körül.