A felmérések szerint fölényes győzelmet arat majd Abe Sinzó jelenlegi kormányfő pártja és szövetségesei. A Kyodo japán hírügynökség megbízásából készült októberi felmérés szerint a konzervatív nacionalista kormányfő pártja, a Liberális Demokrata Párt (LDP) a 465 fős alsóházban nagyjából 280 képviselői helyet szerezhet, de szövetségesével, a Komeito párttal együtt akár szűk kétharmados többségre is szert tehet a parlamentben - írta a portál.

A százmillió jogosult este nyolcig adhatja le a voksát. A részvételi arányt befolyásolhatja az ítéletidő: Tokióban és az ország nagy részén szakadatlanul zuhog az eső, és 4-es erősségű tájfun közeledik a fő szigethez, Honsúhoz.

QP | Quality Placement

Az elemzők szerint az alacsony részvételi arány a konzervatív nacionalista kormányfőnek kedvez, akinek a szavazói elszántabbak, mint a megosztott és meggyengült ellenzéki pártoké. Abe ebben a megosztottságban bízva oszlatta fel szeptemberben az alsóházat. Kampányában az Észak-Koreával szembeni keménységét és a gazdaság fellendülését célzó politikáját helyezte előtérbe.