Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikálja a szeptemberi külkereskedelmi mérlegadatokat. A novemberben közzétett augusztusi adatsorból kiderült: 16,1 milliárd forintos havi negatívum mellett az év első nyolc hónapjában, az előző év azonos időszakával összehasonlítva a külkermérleg 11 milliárd forintos aktívumot mutatott, ami 121 milliárd forintos javulást jelentett.

Európában a nap legnagyobb horderejű döntései kétség kívül az Európai Központi Bank és a Bank of England kamatdöntő ülései születnek majd. Előbbitől 50 bázispontos, utóbbitól akár egy teljes százalékpontos vágást is várnak az elemzők. Ezek alapján a prognózisok szerint az ECB 2,75 százalékosra, míg a BoE 2 százalékosra csökkentheti az irányadó kamatszintet.

Svájcban csütörtökön hozzák nyilvánosságra a harmadik negyedéves GDP-adatokat, ahol éves szinten 18 százalékos növekedési ütemet várnak július és szeptember között, míg negyedéves összehasonlításban mindössze 0,1 százalékos expanziót.

A piacokra szintén hatással lehet az eurózóna harmadik negyedéves GDP-adatsora, annak ellenére, hogy a régió egyes országainak gazdasági teljesítményéről már korábban közöltek információt az országok statisztikai hivatalai. Az elemzői prognózisok a harmadik negyedévben 0,7 százalékos gazdasági növekedést várnak éves összehasonlításban, míg a második negyedévhez képest 0,2 százalékos teljesítmény visszaesést várnak.

A tengerentúlon szinten fontos napnak számít a csütörtök, hiszen a november utolsó hetére vonatkozó munkaerő-piaci adatokat tesznek közzé Washingtonban, valamint a gyáripari megrendelések alakulására vonatkozóan is közölnek információt. A munkanélküli segélyért először jelentkezők számának további emelkedését várják a szakértők, az egy héttel korábbi 529 ezerről 540 ezerre. A hosszabb távon  szociális segélyben részesülők legfrissebb számadatait pedig kereken 4 millióra teszik. A gyáripari megrendelések arányában 4 százalékos negatív elmozdulást prognosztizálnak.

Az Egyesült Államokban érdemes lesz meghallgatni a Fed elnökének legújabb, a bézs könyv kiadását követő beszédét, melynek témája a lakáspiacok alakulása lesz.