Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Központi Statisztikai Hivatal 9 órakor a keresetek január-márciusi alakulásáról közöl jelentést. Februárban 2,7 százalékkal voltak magasabbak a bruttó átlagbérek az egy évvel korábbihoz képest, közfoglalkoztatottak nélkül 2 százalékkal. A versenyszférában 1,2 százalék volt csak az emelkedés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium részletes tájékoztatót közöl az államháztartás központi alrendszerének április havi helyzetéről. Az előzetes adatok szerint az államháztartás áprilisi hiánya 35 milliárd forint lett: a központi költségvetés 79,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 8,5 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 35,9 milliárd forintos szufficittel zártak. Tavaly áprilisban 289 milliárd forintos többlet alakult ki az államháztartásban.

Szerdán fél 11-kor publikálja a Bank of England áprilisi, majd este 20 órakor az Egyesült Államokban a Fed nyílt piaci bizottsága (FOMC) májusi kamatdöntő jegyzőkönyvét. A BoE nem változtatott a jegybanki alapkamaton, az 0,5 százalékponton maradt. Ez rekord alacsony kamatszint 2009 márciusa óta. A Fed sem változtatott az irányadó kamaton, sem a kötvényvásárlási programon, azt viszont május elején közölte, hogy amint a munkaerőpiaci kilátások vagy az infláció változik, a kötvényvásárlások nagyságán módosíthat.

A piacok a Fed elnökének kongresszusi meghallgatására is figyelnek, Ben Bernanke nagy valószínűséggel ezúttal csak a gazdasági- és inflációs kilátásokkal kapcsolatban szolgálhat majd érdemi újdonsággal.

Az Egyesült Államokban 16 órakor a használt lakóingatlanok eladásairól érkezik áprilisi statisztika, az elemzők az előző havi 4,92 millió ingatlan után áprilisra 4,99 milliós értékesítést várnak.