A magas beosztású EU-források szerint 2018-ban eljöhet "az igazság pillanata" az unióban. Kulcsfontosságú esztendő következik abból a szempontból, hogy folytatódik-e az EU27-es logika, és egyszerre lép mindenki, vagy egyesek leszakadnak majd közülük - fogalmazott a BruxInfónak egy nevének mellőzését kérő EU-diplomata.

Így 2018 a tagállamok közötti viták éve lesz, aminek az a legfőbb tétje, hogy "minimális szolidaritás mellett" fennmarad-e az egység az EU-27-ek között, vagy ennek alternatívájaként még az is elképzelhető, hogy 2020 után külön költségvetése lesz az euróövezetnek. Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének tervei szerint 2019-ig 15 alkalommal üléseznek majd az állam- és kormányfők. Az eurózóna válsága óta nem volt példa hasonlóra - írta a portál.

Bennfentesek szerint felsejlik az EU-27-ek között egy alkucsomag, amely három, első pillantásra nem összetartozó politikai kérdést foglal majd magába. Ezek: a migráció (a közös menekültügyi rendszer reformja), a gazdasági és monetáris unió további mélyítése és a következő hétéves pénzügyi keret.

Mindez lehetőséget teremthet arra, hogy egyetlen alku keretében rendezzék a sok ellentmondásos problémát. A jövőre koncentráló vitának elvileg 2019. május 9-én, vagyis a brexitet követően kellene lezárulnia, amikor is Nagyszebenben a román soros EU-elnökség alatt találkoznak majd a tagállamok vezetői.