A párttagok véleménynyilvánítására két hónapon belül kerül sor.

A központi bizottság ugyanakkor megtiltotta az elnökségnek, hogy országos szinten bármi módon együttműködjön az általa szélsőségesnek minősített Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalommal. Már a párt közelmúltban megtartott kongresszusa azt a határozatot hozta, hogy a CSSD esetleges koalíciós együttműködése a választásokon győztes ANO mozgalommal nem támaszkodhat az SPD-re.

"A mai tárgyalások alapján támogatást érzek ahhoz, hogy sikeresen tárgyaljunk az ANO-val az új kormányról, és az eredményt a tagságunk elé tárjuk" - jelentette ki az ülés után Jan Hamácek pártelnök.

A belső szavazásban feltett konkrét kérdésről a pártelnökség fog dönteni. A voksolás akkor lesz érvényes, ha azon a párt 19 ezer fős tagságának legalább egynegyede részt vesz.

A Cseh Szociáldemokrata Párt, amely a tavaly októberi választáson csak 15 képviselői mandátumot szerzett a parlament alsóházában, megosztott a kormánykoalícióban való részvétel kérdésében. A párt felsőházi csoportja a múlt héten nyilatkozatban bírálta az elnökség döntését. Milan Stech, a szenátus szociáldemokrata elnöke a szombati ülés után azonban azt mondta, hogy a belső referendum eredményét tiszteletben fogják tartani.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális és a mezőgazdasági tárcát.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott.

Képünk forrása: Shutterstock