Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Pediatrics című orvosi szaklapban megjelent, több mint 2000 iskolás gyermek bevonásával készített tanulmány szerint a "kisképernyős" eszközök esetén tapasztalt alváshiány csekély mértékben felülmúlta azokat az eseteket is, amikor a gyerekek televíziókészülékkel aludtak egy szobában.

Az eredmények szerint azok a gyermekek, akiknek a szobájukban okostelefon vagy táblagép volt hozzáférhető, éjszakánként átlagosan 21 perccel aludtak kevesebbet, és gyakrabban érezték magukat kialvatlannak, mint azok, akiknél nem voltak ilyen eszközök. A televíziókészülékkel egy szobában alvó gyerekek naponta átlagosan 18 perccel aludtak kevesebbet társaiknál.

A Kaliforniai Egyetem kutatói úgy vélik, a kisképernyős eszközök jelenléte, valamint a képernyő előtt eltöltött idő kapcsolatba hozható a kevesebb alvással, ugyanis a képernyők által kibocsátott fények hatására kevesebb melatonin - alvást segítő hormon - termelődik. Emellett a telefon közelében alvókat vélhetően zavarhatja a szöveges és chat üzenetek érkezését jelző rezgés.

Egy decemberben publikált kutatás felhívta a figyelmet arra, hogy rosszabbul alszanak, és többször panaszkodnak álmosságra napközben azok a felnőttek, akik háttérvilágítással rendelkező e-könyv-olvasókat használnak elalvás előtt. Tudósok szerint a jelenség mögött az ember biológiai órája, a cirkadián ritmus áll, amelyet megzavarnak az elektronikus eszközökből áradó, speciális, rövid hullámú és általában kékes színű fények.

A kutatók szerint a kisképernyős, valamint a televíziókészülékek által okozott alváscsökkenés közötti átlagosan három percnyi különbség magyarázata az, hogy az előbbieket közelebb tartjuk az arcunkhoz, így jobban érvényesül a belőlük áradó fény hatása, mint a televíziók esetében.

A tanulmány kitért a televíziózás és a videojátékok alvásra nézve káros hatására is. A kutatók szerint minden DVD- vagy TV-nézéssel eltöltött óra majdnem négy, míg a videojátékokkal eltöltött ugyanennyi idő öt perccel kevesebb alvást jelent napi szinten.

A kutatás vezetője, Jennifer Falbe úgy véli, az eredmények óvatosságra intenek az ilyen eszközökkel szemben. A Kaliforniai Egyetem kutatója szerint a kevesebb alvással, valamint az alvásminőség romlásával járó kockázatok között szerepel a rosszabb iskolai teljesítmény, számos viselkedési probléma, a súlygyarapodás, valamint annak a lehetősége is, hogy csökken a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.

A kutatásban több mint kétezer 9-12 éves tanuló vett részt 2012 és 2013 között Massachusetts államban.