Nehéz döntés vár a Fed vezetőire holnapi és holnaputáni ülésükön: az amerikai gazdaság javuló teljesítménye alapján felmerül a lehetősége, hogy megkezdjék a monetáris enyhítés visszavonását, ám ez a szakértők többsége szerint nem lenne bölcs döntés. A Goldman Sacsh elemzői megkockáztattatták a határozott állásfoglalást, miszerint a Fed a jövő évig nem kezdi el mérsékelni havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlásait.

A bankház szakértőinek első érve emellett az, hogy az október óta megjelent makroadatok a legjobb esetben is csak vegyesnek tekinthetők. Az amerikai gazdaság ugyan a vártnál több, 203 ezer új munkahelyet teremtett novemberben és a munkanélküliségi ráta ötéves mélypontra, hét százalékra esett, ám az infláció vészesen alacsony.

Öregapáink se

A fogyasztói árak csak 0,74 százalékkal voltak magasabban idén októberben, mint egy évvel korábban, míg szeptemberben még 0,95 százalék volt a pénzromlás éves üteme. Ez történelmi mélypont és mélyen elmarad a Fed kétszázalékos inflációs céljától. Ilyen alacsony érték mellett történeti összehasonlításban nagyon szokatlan lenne, ha a Fed szigorítana (amúgy igencsak enyhe) monetáris politikáján - vélik a Goldman elemzői.

A visszavonás megkezdésével kapcsolatos találgatásokat azért erősítette a munkanélküliség csökkenése, mert a hétszázalékos ráta már csupán fél százalékpontra van attól a szinttől, a 6,5 százalékos munkanélküliségtől, amit a Fed szerint el kell érni ahhoz, hogy megemelhessék az alapkamatot. A Goldman elemzői azonban úgy látják, hogy a bank döntéshozói az első visszavonási lépést a jövőre vonatkozó határozott iránymutatással akarják ellensúlyozni.

Nem tudják

Egyelőre azonban nem látszanak ennek a körvonalai. Az októberi Fed-ülés jegyzőkönyve és a bank döntéshozóinak mostanában elhangzott nyilatkozatai azt mutatják, hogy nincs konszenzus az ügyben, milyen iránymutatást adjanak a piacoknak. Ez a második nyomós érv a monetáris enyhítés fenntartása mellett.

A harmadik pedig az, hogy a visszavonás megkezdésével váratlanul héjának mutatkoznának a Fed döntéshozói, amit el akarnak kerülni. Miután a bank októberi ülése után amúgy is 30 bázisponttal emelkedett a tízéves amerikai államkötvények hozama, nem lenne jó a pénzügyi környezet további keményedését reszkírozni.

A Goldman szakértői ezért továbbra is márciusra várják az első "hátráló" lépést, mégpedig a havi kötvényvásárlás tízmilliárdos csökkentésével. Ezzel az állásponttal ért egyet a Reuters körkérdésében megkérdezett 66 közgazdász közül 32. Januárja várják az első visszavonásról szóló döntést 22-en, erre hétre pedig 12-en.

QP | Quality Placement