Hónapok óta folyik a vita a lengyel kormánypártban, hogy az önkormányzati választások előtt megígérjék-e a nyugdíjasoknak az 500 plusz program kiterjesztését rájuk - írja a gazeta.pl. Az eredeti programban a családok minden második, harmadik stb. gyermek után 500 zloty (38 ezer forint) plusz családi programot kapnak. A nyugdíjasoknak évente egyszer adnának ekkora összeget.

A dolog megvalósításának valószínűségét növeli, hogy maga Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt vezetője beszélt a lehetőségről. Jelezte, hogy még túl korai lenne a konkrét terveket bemutatni. Nehezíti a döntést, hogy a nyugdíjasok és a leszázalékoltak száma meghaladja a kilencmilliót, tehát nagyon sok embernek kellene utalni.

A kormány több lehetőséget fontolgat, lehetséges, hogy csak a jogosultak egy része kap plusztámogatást. A legvalószínűbb megoldás az, hogy azok kapnának 500 pluszt, akik a minimális, 2000 zlotys (150 ezer forint) nyugdíjra jogosultak. Ez hatmillió embert érintene, költsége 2,7 milliárd és 3,4 milliárd zloty (203-255 milliárd forint, a budapesti 4-es metró árának fele) között lenne.

A fotó forrása: Joao Jesus/Pixels