A szerdán tartott tanácskozása után kiadott közleményben a testület közölte, hogy az egyhetes repokamat 24,00 százalékon maradt.

A közelmúltbeli adatokból érezhetőbben kiolvasható a gazdasági egyensúly újbóli kialakulásának trendje. A külső kereslet erősödik, de a gazdasági tevékenység továbbra is lassul, részben a szigorú pénzügyi körülmények miatt - mutatott rá a monetáris tanács.

A statisztikai hivatal adatai szerint decemberben 20,3 százalékra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének éves összevetésű üteme. Novemberben 21,62, októberben pedig 25,24 százalékkal nőttek a fogyasztói árak éves bázison.

A jegybank inflációs célszáma 5 százalék.

A monetáris tanács rámutatott: bár az inflációs kilátások javultak, az árstabilitást fenyegető kockázatok továbbra is túlsúlyban vannak. Ennek fényében megerősítette, hogy fenntartja a szigorú monetáris politikát mindaddig, amíg az inflációs kilátások jelentősen nem javulnak.

A jegybanki döntés kihirdetése után a török líra erősödött a dollárhoz és az euróhoz képest. A dollár árfolyama 5,4158 líráról 5,3888 lírára, az euró árfolyama pedig 6,1743 líráról 6,1392 lírára csökkent.

Törökország nemzeti fizetőeszközének a főbb devizákhoz viszonyított árfolyama tavaly nyáron történelmi mélypontra csökkent a Recep Tayyip Erdogan török államfő gazdaságpolitikája, valamint az Egyesült Államok és Törökország közötti kereskedelmi, illetve diplomáciai viszály miatti aggodalmak hatására. Az amerikai-török kapcsolatok javulása és az irányadó kamat jelentős emelése egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a török líra erősödött az utóbbi pár hónapban.