Az államtitkár kiemelte: "nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan", hogy egy ország adófizetői a keresetük után fizetett adójukból ezerszámra képezzenek olyan fiatalokat, akiknek a diplomáján még alig száradt meg a tinta és máris - szabadságukra hivatkozva - külföldön kamatoztatják az itt megszerzett és fizetett tudásukat.

Most az orvosi felsőoktatást választóknak felajánlották, hogy ha végzésük után 10-12 éven át Magyarországon gyógyítják az embereket, akkor fedezik tanulmányaik költségét. Az ajánlat részeként a kormány biztosítani fogja, hogy a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét az állam a jövőben átvállalja - fejtette ki Hoffmann Rózsa, aki szerint ezek az ajánlatok tarthatók és erkölcsösek.

A zsebekben turkál Hoffmann

Az államtitkár beszédében arra is kitért, hogy a Semmelweis Egyetem hallgatóinak csaknem negyede külföldi. Ez az egyetem színvonalának elismerése. Az oktatók viszont évről-évre azt tapasztalhatják, hogy diákjaik egy részének több a zsebpénze, mint az ő havi illetményük.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta: a pedagógusok számára az "igazi kincs a fejükben van", de elismerte: azzal aligha tudják kifizetni számláikat. Ezért a kormány, a jelenlegi súlyos pénzügyi helyzetben megkísérelve a majdnem lehetetlent, azt akarja, hogy minden pedagógus, az óvónőtől az egyetemi oktatóig, tisztes fizetést kapjon.

A Semmelweis Egyetem idei, 243. tanévét új rektor, a július elsején hivatalába lépett Szél Ágoston nyitotta meg. Az új rektor beszédében kiemelte: nagy űrt hagynak maguk után azok a rezidensek, akik távoznak, különösen azok, akik később sem térnek vissza. Ezért az egyetem hallgatóinak Szél Ágoston azt mondta: reméli, hogy végzésük után Magyarországon találják meg helyüket.

Az idén több mint 3400 új hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem hat karán, közülük több mint 700-an külföldiek. Maximális kapacitással indul a tanév, az egyetem osztatlan képzésekre jelentősen több hallgatót vesz fel, mint az elmúlt tíz évben bármikor.

A vasárnapi tanévnyitó rendezvényen több nagykövetség, közük az olasz, az iráni és az izraeli nagykövetség, a józsefvárosi, és a ferencvárosi önkormányzat is képviseltette magát. Az ünnepségen mások mellett Tulassay Tivadar, az egyetem előző rektora, valamint Réthelyi Miklós volt erőforrás miniszter is részt vett.