Akinek elege van a reggeli kávéfőzésből, az az év második felétől kezdve megrendelheti az ébresztő italt a Starbucks házhoz szállítási szolgáltatásától, legalábbis az USA-ban - emlékeztet a MarketWatch. Képzeljék csak el, hogy egy tartós megrendelés alapján minden nap, ugyanabban az időben ott várja önöket a nélkülözhetetlen, gőzölgő reggeli frissítő a konyhaasztalon - lelkendezett az új szolgáltatásról a cég vezérigazgatója, Howard Schultz. Ez a mi válaszunk a e-kereskedelemben terjesztett szteroidokra.

A házhoz szállítást csak a régi Starbucks-ügyfelek rendelhetik meg, akik tagjai a cég mobilmegrendelési és -fizetési alkalmazására épülő hűségprogramjának. Lehet vitatkozni azon, hogy a kávéházcég túlzott, felesleges luxust kínál-e vagy csak a lustaságra ad választ, azt eldöntheti mindenki maga, ám vannak olyan internetes vásárlási lehetőségek, amelyekkel semmilyen indokkal nem célszerű élni.

Kutya-macska

Alapvető szabály, hogy nem jó ötlet házi kedvenceket vásárolni látatlanban. Ha valaki talál egy hirdetést, amelyen olyan kutya, macska vagy más állat szerepel, amelyet szeretne megszerezni, az jól teszi, ha előbb találkozik vele a kiszemelt jószággal, mielőtt kifizeti az árát. Mielőtt megveszi az állatot, kérjen találkozót az eladótól! Vállalja, hogy bárhová elutazik ennek érdekében! Ha erre nem áll rá a másik fél, az biztos jele az átverésnek - mondja egy nemzetközi állatutaztatással foglalkozó szervezet szakértője.

További gond, hogy a szállítás többe kerül, mint maga a kedvenc. Nem lehet a dolgot megúszni 250-350 dollárból. Ahogy az állatok átutaznak egy-egy államon, mindenütt szükség van egy a helyi előírásoknak megfelelő állatorvosi tanúsítványra az állapotukról. Az utóbbi évek legnagyobb átverését egyébként az a cég vitte végbe, amely dollárezrekért értékesített allergiát nem okozó macskákat. (Valójában csak a szőrtelen állatokról - például kígyók - bizonyított, hogy szőrük biztosan nem okoz allergiát.)

Gyógyszer

Sokat ismételgetett jó tanács, hogy ne vegyünk receptre kapható orvosságot az interneten. A híres amerikai gyógyszerhivatal (FDA) régóta arra figyelmeztet, hogy a online értékesített szerek hamisítványok vagy rossz generikus (az eredeti licenc lejárta után gyártott) változatok, amelyeknek nincs FDA-engedélyük. Lehetnek túl erősek, vagy túl gyengék, vagy tartalmazhatnak veszélyes összetevőket, vagy lejárt a szavatosságuk, vagy nem tárolták, illetve szállították őket megfelelően.

Sült ételek

A sült ételek megrendelése rossz ötlet. Ezek csak frissen nyújtják azt az ízt és állagot, amit elvárunk tőlük. Amint az ilyen ételek elkezdenek lehűlni és elkerülnek abból a környezetből, ahol a kipárolgásuk szabadon eltávozhatott, a gőzük beleivódik a csomagolásukba. Ettől az lucskos lesz, ami nem gusztusos. Célszerű más ételek setén is meggyőződni arról, hogy szállítás közben nem olvadnak-e egybe csomagolásukkal egyetlen, szivacsos állagú szottyanattá.