Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

May kijelentette, a lehető legjobb kereskedelmi megállapodást szeretné kötni az Európai Unióval a kilépési tárgyalások folyamán. A lehető legjobb megállapodást az áruk és a szolgáltatások terén és hozzáférést az európai egységes piachoz - tette hozzá.

"Nem kívánjuk mások által használt egyezmények modelljét átemelni. Amit szeretnének, az egy új kapcsolat megteremtése az Európai Unió és a Nagy-Britannia között" - fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök a csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva kijelentette, Magyarország semmilyen bosszúállást sem szeretne látni Nagy-Britanniával szemben a kilépési tárgyalások folyamán. Magyarország demokratikus országként elfogadja, ha egy másik ország polgárai demokratikus eszközökkel a kilépés mellett döntenek. A döntést követően az unió feladata a megfelelő megoldás megtalálása lesz, amelyhez a brit miniszterelnök személye és hozzáállása biztosíték arra, hogy jó partner lesz a kilépésről folyatott tárgyalások folyamán és azt követően is - hangsúlyozta a miniszterelnök.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke korábban elmondta, hogy a csütörtöki munkavacsora alkalmával Theresa May brit miniszterelnök arról tájékoztatta a tagállami vezetőket, hogy Nagy-Britannia legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyének megindítását.