A magyar kormány keresi a lehetőséget, hogy harcoljon - kezdi Szijjártó Péter külügyminiszter európai parlamenti megszólalásának ismertetését a Politico. A cikk (nem magyar) szerzői szerint kevesebb mint három héttel az országgyűlési választások után Orbán Viktor miniszterelnök kormányának tagjai még mindig kampányüzemmódban vannak.

Miután a kormánypártok, a Fidesz-KDNP kétharmados győzelmet szereztek, a kormány felerősítette támadásait a független civil társadalom egyes szervezetei és az Európai Parlament (EP) ellen. Ezzel alaposan lehűtötte egyes európai konzervatív politikusok reményeit azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor újraválasztása visszafogottabbá teszi a magyar vezetés politikáját.

Ütésváltás

A cikk ezt követően ismerteti Szijjártó Péter külügyminiszter és az EP polgárjogi bizottságának képviselői között kirobbant szóváltást, amelyben az előbbi azzal vádolta Brüsszelt, hogy csak radikális migrációellenes fellépése miatt támadja a budapesti vezetést.

Emellett hazugnak minősítette azt EP-jelentést, amely szerint a magyar vezetés szisztematikusan fenyegeti a demokráciát, a jog uralmát és a polgári jogok érvényesülését. Ellenfelei szerint Szijjártó tiszteletlenül viselkedett a parlamenti bizottság előtt, propagandával traktálta a jelen lévőket és süket a bírálatokra. A Politico szerzői megjegyzik, hogy a magyar kormánynak jogilag semmi köze a parlamenti bizottságban folyó munkához.

Úgy fegyver

Az Európai Unió új pénzügyi fegyver élesítését kezdi meg a jövő héten annak érdekében, hogy visszaszorítsa az unió keleti felén megerősödött illiberális nacionalizmust, amely a közösség demokratikus alapjait fenyegeti - erősítette meg a Reuters az ezzel kapcsolatos korábbi híreket. Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ez ügyben élvezi Franciaország, Németország és más gazdag EU-tagállamok támogatását.

A lényeg, hogy a 2021-2027-es uniós költségvetés támogatásainak kifizetését a jog uralmának érvényesüléséhez akarják kötni - mondta egy uniós tisztviselő a hírügynökségnek. Egy másik szerint ezzel véget vetnek annak, hogy az illiberális rendszereket gyakorlatilag az unió finanszírozza a támogatásaival.

Juncker terve

Brüsszeli hírek szerint Juncker nyugvópontra akarja juttatni az EU-n belüli Kelet-Nyugat ellentétet mielőtt másfél év múlva lejár a mandátuma. Olyan uniót akar hátra hagyni utódának, amely újraformálta magát az Egyesült Királyság, azaz három vezető hatalma egyikének elvesztése után.

Várakozások szerint Brüsszel és Varsó a jövő hónapban kompromisszumot köt a lengyel igazságügyi reform ügyében, amely miatt a szavazati jogának megvonásával fenyegető eljárás indult a lengyel kormány ellen. Hírek szerint ez ügyben lobbizik a lengyel fővárosban több régiós kormány is, mondván: a konfliktus a térség többi országának uniós támogatásait is veszélyezteti.

Egy további uniós tisztviselő értelmezte a Reuteresnek Juncker képes beszédét, amellyel az EU-t jellemezte. Eszerint Európa keleti és nyugati fele olyan, mint egy tüdő két része: az EU-nak mindkettőre szüksége van ahhoz, hogy lélegezzen. Az értelmezés szerint Brüsszel keményen dolgozni fog azon, hogy a keleti tagállamokat bent tartsa az EU normális működésében. A mézesmadzag és a korbács eszközét fogják alkalmazni ennek érdekében.

A fotó forrása: Pixels.com