Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az izlandi kormány a bukás szélére került, miután a hátterét adó koalíció kisebbik pártja kilépett az összefogásából, egy másik parlamenti politikai erő pedig előrehozott választásokat követel - tudósított a politico.eu. A bajt családja hozta a miniszterelnök fejére.

A szerényen Fényes Jövőre keresztelt párt bejelentése szerint azért akarnak távozni az északi szigetországot iránytó jobb-közép koalícióból, mert Bjarni Benediktsson miniszterelnök apjáról kiderült, hogy írásban (levében) támogatta egy elítélt gyermekmolesztáló személy múltjának tisztára mosását.

Nem az apa bűnét kérik számon a fián - a Függetlenségi Párt vezetőjén -, hanem azt, hogy nem hozta nyilvánosságra a levelet. Ezért ingott meg a Fényes Jövő vezetőségének és tagjainak bizalma a kormányfőben. Ők ugyanis az átláthatóság és a jól végzett munka pártján állnak - fejtegette Ottarr Proppe a párt vezetője.

Borús jövő

A Fényes Jövő távozása nem ígér fényes jövőt a kormánynak, ugyanis emiatt mindössze egy főre csökken a többsége a 300 ezer lakosú ország 63 fős törvényhozásában. A helyzetet tovább rontja, hogy a nyolc képviselővel rendelkező Reform Párt új választásokat akar kiíratni, mivel tagságát "mélyen megérintette" a botrány.

A jelenleg regnáló kormány januárban alakult, miután a korábbi miniszterelnök Sigmundur David Gunnlaugsson 2016 áprilisában belebukott a Panama-papírok néven ismert botrány egyik kiszivárogtatásába. (A családját azzal vádolták, hogy milliókat rejtegetnek offshore számlákon.) Az előrehozott választás 2016 októberében volt.

(A nyitókép forrása: Reuters)