Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány kezdetén, 2020-ban a cseh közösségi médiát sem kerülték el a legrosszabb hamis hírek, azaz fake newsok – írja a Radio Praha. Keringtek információk arról, hogy az újfajta járvány nem lesz rosszabb, mint egy influenzajárvány, hogy a vírust egy kínai vagy egyesült államokbeli laboratóriumban állították elő, és vagy szándékosan, vagy véletlenül okozott pandémiát, továbbá hogy ez az egész járvány dolog egy nagy átverés.

Ez érthető volt, ám az már kevésbé, hogy két évvel a járvány kitörése és közel 36 ezer koronavírus-betegségben elhunyt cseh áldozat után, az omikron vírusváltozat gyors terjedése idején továbbra is a fals információk ragadják meg a csehek fantáziáját. A cseh állami televízió és a Raspekt oknyomozó hetilap a közösségi médián keringő hírek közül félmilliót vizsgált meg azzal a céllal, hogy kiderítsék, melyek voltak a „legsikeresebbek”, azaz melyek voltak azok, amiket a legtöbben osztottak meg 2021-ben.

A győztes az Aeronet.cz híre lett, miszerint Sona Peková biológus „megerősítette”, hogy a koronavírust laboratóriumban állították elő. Ez a hír több mint 41 ezer megosztás ért el. A gond az – azonkívül, hogy nem igaz –, hogy az Aeronet.cz egy oroszbarát portál, amely keveri Oroszországot fényező, a Nyugatot ostorozó propagandát a valós hírekkel. Szerzői álnéven publikának, ezt a cikket például „körhinta-menedzser” aláírással jelentették meg.

A nézettségi verseny második helyezettje egy CNN-hír lett, amely szerint egy beoltott embert Ausztriában az intenzíven kezelnek (31 ezer megosztás), a harmadik az arról szóló hír, miszerint a cseh tudósok saját PCR-tesztet fejlesztenek (közel 30 ezer megosztás). A negyedik helyre egy újabb Aeronet.cz „hír” került, miszerint a kötelező oltás bevezetését betiltotta az Európa Tanács. A szakértőket a leginkább az lepi meg, hogy a hamis információk ekkora fölénnyel győztek a valós hírekkel szemben az emberek figyelmének megragadásában.