z amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy májusban 54 ezerrel nőtt a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Elemzők 160 ezres növekedésre számítottak az áprilisi 232 ezres növekedés után.

A Capital Economics, az egyik vezető londoni gazdasági-pénzügyi elemző csoport az adatsor ismertetése utáni kommentárjában "nagyon kiábrándítónak" nevezte a múlt havi amerikai foglalkoztatási számokat, amelyek a cég szerint "bebetonozták" azokat a várakozásokat, hogy az amerikai központi kamatszint belátható ideig nem mozdul el a jelenlegi mélységekből.

A Capital Economics szerint "kétségtelen" az is, hogy a friss adatok után nyomás nehezedik majd az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-re a mennyiségi enyhítés folytatása végett. A Fed likviditásinjekciójának jelenlegi, második adagja a tervek szerint június végén fut ki.

A ház szerint most már meglehetősen egyértelmű, hogy az amerikai gazdaság "téglafalnak ütközött" a múlt hónapban. Valószínűsíthető, hogy az idei második félévben újból gyorsulni kezd az amerikai növekedés a nyersanyagárak várható csökkenése és a japán földrengés-katasztrófához köthető fennakadások enyhülése nyomán, így a Fed jó eséllyel nem lép azonnal. A jelenlegi lassulás mértéke azonban immár komoly aggodalom forrása, különös tekintettel arra, hogy még jöhet egy nagyarányú költségvetési konszolidációs intézkedéscsomag is - áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.

A ház szerint a Fed illetékeseit különösen aggaszthatja, hogy a munkanélküliség a "rossz irányba" - vagyis nem lefelé, hanem felfelé tart: a márciusi 8,8 és az április 9,0 százalék után májusban 9,1 százalék volt.

A Capital Economics szerint ráadásul nem sok bizonyíték van arra, hogy a munkahelyteremtés ütemének lassulása összefüggésben lenne a japán természeti csapással, vagyis belső eredetű gyengeségről van szó.

Egy másik nagy londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) pénteki kommentárja szerint az új amerikai foglalkoztatási adatsor várható következménye az lesz, hogy a monetáris politika a fejlett ipari térség nagy részében laza marad. A ház előrejelzése szerint a Fed az idén nem mozdítja alapkamatát, és a pénteki munkapiaci számok feléleszthetik a vitát arról is, hogy nincs-e szükség újabb mennyiségi enyhítésre az amerikai gazdaság növekedésének élénkítése végett.

A Moody's Analytics - a hitelminősítőt is birtokló Moody's Corporation gazdaságelemző részlege - pénteki kommentárjában úgy fogalmazott, hogy az 1930-as évek nagy depressziója óta nem látott súlyosságú amerikai recessziót a nagy depresszió óta nem tapasztalt gyengeségű kilábalás követi. A Moody's Analytics szerint az amerikai gazdaságnak meglehetősen rövid időn belül havonta legalább 300 ezer új munkahelyet kell teremtenie ahhoz, hogy a jelenlegi kilábalás ne bizonyuljon a legkiábrándítóbbnak az 1930-as évek nagy válsága óta.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző háza - júniusra szóló legfrissebb globális előrejelzésében az eddigi 2,9 százalékról 2,7 százalékra rontotta az amerikai gazdaságra érvényes idei egész évi növekedési prognózisát.