Újra érdemben drágultak az élelmiszer-alapanyagok március során. Az orosz-ukrán háború történelmi csúcsra húzta a globális élelmiszerárakat, az alapvető gabonafélék és növényi olajok áremelkedése révén – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

A FAO élelmiszerár-indexe 12,6 százalékkal nőtt február óta, amikor is az elmúlt 22 év legnagyobb értékét regisztrálták a nemzetközi élelmiszerkosár árának változását követő mutatónál.

A gabonafélék ára kilőtt: a 17,1 százalékos havi emelkedés a búza és a szemes termények az ukrajnai háború miatti drágulását tükrözi. A két hadban álló ország ugyanis együtt a globális búzaexport 30 százalékát, míg a kukoricaexport 20 százalékát adja békeidőszakban. A búza világpiaci árát az amerikai időjárás miatti aggodalmak is fűtötték.

Eközben a kukorica ára 19,1 százalékot ugrott, rekordot döntve az árpával és cirokkal együtt. Az egymást kioltó folyamatok miatt a rizs ára változatlan maradt február óta.

A növényi olajok árindexe 23,2 százalékkal nőtt a napraforgóolaj magasabb jegyzése miatt, e termék legnagyobb exportőre ugyanis Ukrajna. A pálma-, szója- és repceolaj is megdrágult a napraforgó- és a nyersolaj áremelkedése miatt, míg a szójaolajnál Dél-Amerika visszafogott exportja körüli aggodalmak is közrejátszottak.

A cukor ára sem csökken immár és 6,7 százalékkal növekedett márciusban, immár 20 százalékkal meghaladva az egy évvel ezelőtti értékét. A drágulás a magas olajárnak és a brazil reál leértékelődésének köszönhető, miközben a kedvező termelési kilátások Indiában jó hírnek számítanak.

A húsárak mutatója 4,8 százalékkal zárt magasabban márciusban, történelmi csúcsot döntve a nyugat-európai vágóhidak teljesítmény-csökkenése miatt. A baromfihús világpiaci ára szintén nőtt a madárinfluenza okozta ellátáskiesés okán.

A tejtermékek árindexe 2,6 százalékkal emelkedett, immár 23,6 százalékkal túlszárnyalva a tavaly márciusi értékét, miután a vaj és tejpor jegyzése jelentősen nőtt, különösen az ázsiai piacokról.