A búza és a műtrágya árának emelkedését és azok várható hiányát az EU "élelmezési diplomáciával" kezelné mind a közel-keleti és az észak-afrikai, de a balkáni országokban is. 

Az élelmezésbiztonság hiánya ugyanis komoly problémát okozhat azokban az országokban, amelyek nagymértékben függnek az ukrán vagy az orosz fél importjától, ezért az ENSZ Világélelmezési Programja várhatóan a napokban új lépéseket jelenthet be. Az EU és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) egy uniós dokumentum szerint azonban közel sem zökkenőmentes. - írja az Al Jazeera.

Az EU külügyi szolgálata szerint a FAO főigazgatója, Qu Dongyuval való együttműködés a globális élelmezésbiztonság terén "kihívást jelent", de a FAO és az EU kapcsolatát eddig egyik fél sem kommentálta.

Az EU legnagyobb mezőgazdasági termőjeként Franciaország egyébként a "Farm" elnevezésű kezdeményezést pártolja, amely tulajdonképpen egy globális élelmiszer-elosztási mechanizmust jelentene a szegényebb országok számára. Az ország célja, hogy június előtt nemzetközi megállapodás szülessen a tervről - mondta Jean-Yves Le Drian külügyminiszter.

Magyarország mindeközben azt javasolta, hogy az EU mezőgazdasági termelését a klímacélok megváltoztatásával növeljék, a FAO pedig megerősítette, hogy egy élelmiszer-importfinanszírozási eszköz létrehozását fontolgatja.

A FAO honlapján mindeközben az áll, hogy "az Oroszországból és Ukrajnából származó élelmiszerimporttól függő országoknak alternatív szállítók után kell nézniük, hogy fel tudják dolgozni a háború okozta sokkot".

Oroszország ugyanis az ukrajnai kikötők, búzaraktárak és üzemanyagtárolók megtámadásával továbbra is nagymértékben megnehezíti a mezőgazdasági termékek szállítását. Ezért annak ellenére, hogy tele vannak Ukrajna búzatárolói, elegendő üzemanyag hiányában nem tudnak exportálni - írja a portál uniós tisztviselőkre hivatkozva. Az EU ezért azon dolgozik, hogy Lengyelországon keresztül megkönnyítse az élelmiszerexportot és enyhítse az üzemanyaghiányt.

Az EU emellett pénzügyi támogatást nyújt a leginkább veszélyeztetett országoknak számára: a múlt héten 225 millió eurós segélyt jelentett be a Közel-Kelet és Észak-Afrika számára. Ennek közel felét Egyiptom kapja, míg Libanon, Jordánia, Tunézia, Marokkó és a Palesztína egyenként 15-25 millió euró összegű sürgősségi támogatást kap.

További 300 millió euró mezőgazdasági támogatást kapnak a nyugat-balkáni országok a régiónak nyújtott rendszeres uniós finanszírozás részeként - írja az Al Jazeera.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, a magyar boltokat is elérheti az ársokk az ukrajnai háború miatt. Az élelmiszer-árstop ugyan megvédi az étolajat, de a liszt és a kenyér ára kilőhet. Utóbbi a KSH szerint majdnem 28 százalékkal drágább, mint egy évvel korábban.