Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által pénteken ismertetett adatok szerint az áprilisi árindex 158,5 pont volt, 0,8 százalékkal alacsonyabb a márciusi rekordszintnél. Tavaly áprilishoz képest a mutató 29,8 százalékkal volt magasabb - írta az MTI.

A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

A növényi olajok árindexe áprilisban 5,7 százalékkal csökkent a márciusi rekordszinthez képest. Ennek oka a pálma-, napraforgó- és szójaolaj világpiaci árának a csökkenése. A repceolaj jegyzései eközben emelkedtek.

A gabonaárindex áprilisban 0,4 százalékkal csökkent márciushoz képest. A márciusban rekordmagasságot elérő takarmánygabona világpiaci ára áprilisban 1,8 százalékkal, míg a kukoricáé 3 százalékkal mérséklődött, ahogy nőtt az argentin és brazil termények piacra jutása.

A tejtermékek árindexe 0,9 százalékkal emelkedett márciushoz képest, ezzel nyolcadik hónapja jegyeztek fel növekedést. Tavaly áprilishoz képest 23,5 százalékkal emelkedett az index. A legnagyobb mértékben a vaj világpiaci ára emelkedett idén áprilisban, amit a napraforgóolaj és margarin jelenlegi hiányával összefüggő keresletnövekedés okozott.

A FAO húsárindexe 2,2 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel rekordszintre emelkedett, mivel drágult a baromfihús és a szarvasmarhahús. A baromfihús árait befolyásolták az Ukrajnából származó export fennakadásai és az északi féltekén terjedő madárinfluenza-járvány. Ezzel szemben a juhhús ára kissé csökkent.

A FAO cukorárindexe 3,3 százalékkal nőtt, amit részben a magasabb etanolárak okoztak és azok az aggodalmak, hogy lassan indult az idei betakarítás Brazíliában, amely a világ legnagyobb cukorexportőre.