A Farm Europe jelentésében arra figyelmeztet, hogy a rekordszintű infláció, amely a KAP költségvetésének meghatározásakor mért 2 százalékhoz képest jelenleg 10 százalékos, a támogatás reálértékének csökkenéséhez vezethet. 

Az Európai Központi Bank inflációs előrejelzései alapján a KAP

 

  • első pillére, amely a mezőgazdasági termelőknek nyújtott közvetlen kifizetések finanszírozására szolgál, 68,6 milliárd eurónyi (28 354,06 milliárd forint) forrást veszíthet,
  • a vidékfejlesztést támogató második pillér 15,97 milliárd euróval (6 613,19 milliárd forinttal) csökkenne.

 

A két tételnél az agárköltségvetés 2021 és 2027 között együttesen 84,57 milliárd euróval csökkenne. Ez elég nagy csorbát okozna a 2023-2027 közötti időszakra szóló új KAP költségvetésében, amelyet összesen 387 milliárd euróban határoztak meg.

Viszonyításképpen Magyarország a 2023–2027-es időszakban a közös agrárpolitika egyes pillére keretében 3400 milliárd forintot, a kettes pillér tekintetében pedig további 4265 milliárd forinthoz jutna agrárpolitikai célokra.

A most közzétett jelentés ezért azt javasolja, hogy a KAP költségvetését reálértéken értékeljék újra, hogy minden évben az infláció mértékének megfelelően kiigazítsák. Ezen felül a Farm Europe egy valódi uniós beruházási alapot is javasol az átállásra szoruló stratégiai ágazatok – például a mezőgazdaság és az energiaszektor – számára.

Anne Sander uniós törvényhozó, az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának tagja az Euractiv-nak elmondta, hogy e költségvetés erodálása veszélyezteti egyes gazdaságok gazdasági életképességét, és kevesebb beruházást jelent az ökológiai átállásba. Sander szerint ez az EU-s élelmezésbiztonság szempontjából is aggasztó hír.

A politikus úgy látja, a KAP-ot nem lehet az európai politika fejőstehénjeként használni, rámutatva, hogy az Európai Bizottság azt javasolja, hogy vegyenek ki pénzt az alapból az ukrán háború okozta krízis és az energiaválság kezelésének segítésére.

„Most vagy feltöltjük, ahogyan megyünk, vagy új pénzügyi kereteket bocsátunk rendelkezésre” – mondta az Euractiv-nak.

A Green Deal veszélyezteti a KAP költségvetését

Eközben az EU zöld törekvései még jobban megterhelik majd az infláció miatt zsugorodó költségvetést A Farm Europe jelentése szerint, amely bírálta a KAP büdzséjének szisztematikus felhasználását az európai zöld alappal összhangban lévő intézkedések finanszírozására. Például ilyen lépés az Európai Bizottság nemrégiben benyújtott, a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendeletjavaslata vagy a biometánról szóló új RePowerEU.

Az EU kiemelt élelmiszer-politikájában, a „Farmtól a villáig” stratégiában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása érdekében az agytröszt azt javasolta, hogy a mezőgazdasági ágazat zöld növekedési stratégiáján alapuló új politikai utat kell találni. Javasolja, hogy a termelékenységi eszközök csökkentését célzó, szabályozáson alapuló stratégiát váltsák fel az agronómiai rendszereket és az innovációt előnyben részesítő megfelelő beruházási stratégiával.