Ahogy egyre inkább kiteljesedik a kereskedelmi háború, s ahogy egyre több jelzés érkezik az amerikai gazdaságban arról, küszöbön a lassulás vagy a visszaesés, úgy várják a piaci szereplők egyre inkább azt, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed agresszívabban igyekszik ezt meggátolni. A Fed kamatokról döntő Nyíltpiaci Bizottsága ugyan júliusi ülésén csökkentette azt a sávot, amelyben az alapkamat mozoghat, azonban a döntés indoklásában nem volt elég agresszív, a kamatdöntés mint egyszerű megelőző lépést jellemezték a gazdaság lendületvesztése ellen.

Az elemzők többsége arra számít ennek ellenére, hogy a Fed szeptemberben tovább csökkenti a kamatokat, sőt, van olyan vélemény is, amely szerint a lazítási hullám meg sem áll addig, míg az irányadó amerikai ráta ismét nulla közelébe nem csökken - írja összefoglalójában a CNBC.com. A júliusi döntés óta napvilágot látott adatok nyomán a Goldman Sachs mindenesetre az amerikai gazdaság év végére várt növekedését 20 bázisponttal, 1,8 százalékra mérsékelte,a Bank of America Merrill Lynch elemzői pedig a korábbi 20 százalékról 30 százalékra emelték annak esélyét, hogy a következő 12 hónap során a gazdaság recesszióba süllyed.

A UBS elemzői szerint az alacsonyabb növekedés és a növekvő kockázatok meg fogják győzni a Fed vezetését, hogy további kamatvágások szükségesek. Szerintük szeptemberben biztosan tovább vágják a kamatokat, decemberben is várnak egy csökkentést és a lazítási ciklus végét márciusra teszik. Addig szerintük összesen 100 bázisponttal, 1 és 1,25 százalék közé eshet a dollár alapkamata. Ez jóval alatta van a Nyíltpiaci Bizottság korábbi hivatalos előrejelzésének, ez júliusban a hosszabb távú Fed kamatokat még 2,5 százalék fölé várta. Igaz - hívja fel a figyelmet az elemzés - az előrejelzés még júniusban született, a kamatcsökkentés megindulása és az előtt, hogy Trump bejelentette, újabb 300 milliárd dollárnyi kínai árura kíván védővámot kivetni.

A UBS elemzői szerint ez utóbbi intézkedés már jelentős lassulást okozhat az amerikai gazdaságban. Ők úgy vélik, a szeptemberi vágás még a júliusihoz hasonlóan csak megelőző szerepet fog játszani, a decemberi viszont már válasz lesz a gazdaság érezhető lassulására.

Vannak olyan szakértők is, akik ennél is agresszívabb fellépést várnak. A Morgan Stanley szakértői például egymást követő vágásokat várnak a szeptemberi és az októberi ülésen, s továbbiakat 2020-ban. Ők úgy látják, a Fed végül ismét nullára vágja majd a kamatot, arra a szintre, amelyet hét éven keresztül fenntartani volt kénytelen a pénzügyi válságot követően.

A kereskedelmi háború okozta visszaesést mindenesetre már érzik az amerikai cégek. A FactSet adatai szerint az amerikai tőzsdei cégek 28 százalékkal panaszkodott annak negatív hatásaira a második negyedéves gyorsjelentések ismertetése során folyamán, ez 40 százalékos emelkedést jelent az első negyedévhez képest.

Amit egyelőre egyetlen elemző sem tud elképzelni, az az, hogy a Fed az európai és a japán jegybankhoz hasonlóan a negatív tartományba lökné a kamatokat. Erre a Fed soha nem is tett eddig utalást, kivéve egyetlen esetet három évvel ezelőtt, amikor a bankrendszerről készített stresszteszt során arra kérte a bankokat, hogy egy negatív kamatkörnyezetre is készítsenek forgatókönyvet.