"A normalizáció 2023-ban történő megkezdése ilyen feltételek mellett teljes mértékben összhangban lenne az új, rugalmas átlagos inflációs célkövetési keretrendszerünkkel" - mondta Richard Clarida, a Federal Reserve alelnöke a Peterson Institute for International Economics által szervezett webes beszélgetésen a Reuters szerint. Clarida segített kialakítani ezt a tavaly augusztusban elfogadott keretrendszert, amelynek értelmében a Fed vállalta, hogy a kamatlábakat a jelenlegi, közel nulla szinten tartja mindaddig, amíg a gazdaság el nem éri a teljes foglalkoztatottságot, és az infláció el nem éri a Fed 2 százalékos célját, és egy ideig még mérsékelten meg fogja haladni ezt az ütemet.

A szakértőelképzelhetőnek tartja, hogy a Fed még ebben az évben bejelenti havi 120 milliárd dolláros eszközvásárlási programjának fokozatos kivezetését, tekintettel a koronavírus-járványból való gazdasági kilábalás meglepő ütemére.

Három másik döntéshozó szerdán szintén jelezte, hogy készek megkezdeni a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentését, bár az időzítéssel kapcsolatos nézeteik eltértek egymástól, ahogyan az is, hogy mi történjen ezután. Egyikük, Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke azt mondta, hogy a havi eszközvásárlások "mielőbbi" csökkentése megalapozza a hitelfelvételi költségek emelésének "türelmesebb megközelítését". James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke szerint a hamarabb történő csökkentés szabaddá teszi az utat a jövő évi kamatemelések előtt, ha szükséges.

A megjegyzések együttesen megnyitották a lehetőséget arra, hogy a Fed a vártnál gyorsabban felengedje a monetáris gázpedált. Rávilágítottak a központi bankon belüli tárgyalások intenzitására is, hogy hogyan és mikor tegyék ezt, és ez a vita valószínűleg tovább fokozódik az elkövetkező hetekben, ahogy egyre több gazdasági adat érkezik. A világjárvány büntető csapását kiheverő gazdaság 6,8 millióval kevesebb munkahelyet tart fenn, mint a válság kitörése előtt, de az infláció jóval a Fed 2 százalékos célértéke felett van. Míg a munkahelyek hiánya a jegybank egyes döntéshozói számára azt sugallja, hogy túl korai lenne csökkenteni a monetáris politikai támogatást, addig a magas inflációs adatok másokat elbizonytalanítanak.

Jerome Powell, a Fed elnöke a múlt héten azt mondta, hogy a központi bank "egyértelműen messze van" attól, hogy kamatemeléseket fontolgasson, még akkor is, ha elismerte, hogy a döntéshozók figyelik az inflációt, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a jelenlegi emelkedés nem tartós. Clarida, Powell helyettese, szerdán pontosabb képet adott arról, hogy a Fed mikor éri el a maximális foglalkoztatási és a rugalmas 2 százalékos inflációs célt, még akkor is, amikor megvédte Powell véleményét, hogy a Covid-19 delta változata nem fogja letéríteni a gazdaságot a pályáról. Ezzel együtt a gazdasági növekedés lassulására számítanak az elemzők.

"Úgy vélem, hogy ezek a ... szükséges feltételek a szövetségi alapkamat célsávjának emeléséhez 2022 végére teljesülnek" - mondta Clarida. A jegybank a szövetségi alapkamatlábat - az egynapos jegybanki irányadó kamatlábat - nulla közelében tartja azóta, hogy tavaly erre a szintre csökkentette, hogy megvédje a gazdaságot a járvány következményeitől.

Clarida megjegyzései - közel két hónap óta az elsők - alig néhány nappal azután hangzottak el, hogy Christopher Waller, a Fed elnöke jelezte, hogy a Fed-nek októberig meg kellene kezdenie a kötvényvásárlás csökkentését, Lael Brainard, a Fed elnöke pedig azt mondta, hogy több adatot szeretne a kezében tudni, mielőtt ilyen döntést hozna. Powell a maga részéről a múlt héten azt mondta, hogy a munkaerőpiac "még messze van" attól, hogy megfeleljen a Fed által a kincstárjegyek és jelzálogfedezetű értékpapírok (MBS) vásárlásainak visszafogásához szükséges meghatározott ütemnek.

"Úgy gondolom, hogy a bizottság és a kormányzótanács meglehetősen megosztottnak tűnik" - mondta Karim Basta, az III Capital Management vezető közgazdásza. "Elég ritka, hogy a kormányzók nyíltan beszéljenek nagyon eltérő nézeteikről" - tette hozzá.

A jegybank a járvány kezdete óta havonta 80 milliárd dollár értékben vásárolt állampapírokat és 40 milliárd dollár értékben MBS-eket, hogy a gazdasági fellendülés felgyorsítása érdekében nyomást gyakoroljon a hitelfelvételi költségekre.