A semmiből több mint 30 százalékra ugrott a valószínűsége annak, hogy a héten elmarad a biztosnak vette kamatcsökkentés az Egyesült Államokban. A megugrott olajárak csak tovább tüzelik a globális recessziós félelmeket, az áremelkedés miatti magasabb inflációs várakozások átrendezhetik a pillanatnyi erőviszonyokat a Fed amúgy is megosztott döntéshozó testületben. Felmerült az is, hogy a szaúdi támadás miatt megugrott olajárak miatt az amerikai központi bank elhalasztja a tervezett kamatvágását.

A CNBC által idézett adatok szerint a kereskedők immár 34 százalékos valószínűséget adnak a változatlan kamatoknak a szerdai kamatdöntéskor. Ennek valószínűsége egy hete 5,4, míg egy hónapja 0 százalék volt. A túlnyomó többség továbbra is negyed százalékpontos csökkentésre számít szerdán, ami 1,75-2 százalékra vinné az alapkamatot.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) eleve megosztott a gazdasági adatok értékelésében, a helyzetet csak tovább élezi az olajárak alakulása. A hétvégi támadás két évtizede legnagyobb, több mint 14 százalékos megugrást eredményezett az olajárakban. Ezt a Fed tagjai vérmérséklettől függően értékelhetik a növekedésre nézve fontos veszélyforrásként, ami a lazább feltételeket indokolná, csakúgy, mint egy erőteljesebb inflációfelhajtó tényezőként, ami a szigorítás, vagy legalábbis a feltételek változatlanul hagyása felé mutatna.

Az ING szakértője Warren Patterson szerint rövidtávon azt kell a jegybankoknak is mérlegelniük, hogy a szaúdi termelés 58 százalékát érintő támadásból adódó kiesést milyen gyorsan lehet helyrehozni. Jelenleg 26 napra elég nyersolaj készlete van Szaúd-Arábiának, és félő, hogyha a javítások elhúzódnak, akkor az hozzájárul az általános recessziós várakozások felerősödéséhez a világgazdaságban.

Nem elhanyagolható a geopolitikai kockázat sem, amit a dróncsapás jelent.

A befektetők nem is feltétlen a kieső kínálat miatt ijedtek meg, hanem a potenciális háborútól az USA és Irán között

- áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők értékelésében.

Magán a kamatdöntésen kívül ismét sok múlik Jerome Powell Fed elnök kommentárján. Mikor legutóbb a nyáron kamatot vágott a Fed, Powell kommunikációját sok kritika érte, amiért a lépést korrekciónak minősítette, amit nem feltétlenül kell újabb lépésnek követnie. Mivel a Fed hagyományosan ciklusokban gondolkodik ha a kamatok emelése vagy mérséklését tartja szükségesnek, a piaci szereplők eleve értetlenkedve fogadták Powell megfogalmazását.

A Fed eddig lerázta magáról a Fehér Ház nyomását, noha a Donald Trump elnök Powellt többek között "fogalmatlannak", "ellenségnek" nevezte, magát a testületet, ami nem akart gyorsabban kamatos csökkenteni "makacs gyereknek" titulálta. Powell és a Fed egésze most is várhatóan megkapja a magáét, különösen ha nem lesz kamatvágás, lévén Trump legutóbb már egyenesen negatív kamatokat sürgetett.