Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A túl magas, túl gyors és  túl messzire menő kamatemelés az áruk és a lakások inflációját gerjesztené. Eközben a Federal Reserve kamatemelések nem foglalkoznak az infláció fő forrásával: a kínálati oldali szűk keresztmetszetekkel - mondta Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, a Columbia Egyetem professzora, a Világbank egykor vezető főközgazdásza a CNBC-nek.

A jelenlegi magasa infláció fő forrását a kínálati oldal zavara jelent. A kamatlábak emelése több olajat, alacsonyabb olajárakat, több élelmiszert, alacsonyabb élelmiszerárakat eredményez? A válasz egyértelműen nem. Sőt az igazi kockázat az, hogy ettől a helyzet csak rosszabb lesz - fogalmazott a közgazdász.

Eközben a nagyvállalatok árrése az inputköltségeikkel együtt emelkedik. Nemcsak áthárították a költségeket, hanem még annál is jobban áthárították azokat. Amikor ugyanis a kamatlábak emelkednek, a cégek még jobban kihasználják az áremelés előnyeit. Így viszont a monetáris szigorítás a nem versenyző piacokon még nagyobb inflációhoz vezethet - szól az érvelés.

Ráadásul a lakhatási költségek is egyre jobban nőnek. Ha a Fed emeli a kamatokat, az tükröződik a bérleti díjakban - tette hozzá Stiglitz.

A Federal Reserve júniusban és júliusban is 0,75 százalékponttal emelte az irányadó kamatlábat. A legfontosabb cél a közel négy évtizede legmagasabb szinten álló infláció visszaszorítása, ami további jelentős kamatemelésekkel terveznek elérni - mondta Jerome Powell jegybankelnök július 26-án.