A kamatszint maradt, viszont megkezdődött az amerikai jegybank visszavonulása a gazdaságból, folyamatosan csökkenti a havi eszközvásárlási keretét a Federal Reserve – közölte novemberi kamatdöntését követően a döntéshozó testület.

A Fed döntése értelmében 15 milliárddal csökkenti havi eszközvásárlását. Ennek megfelelően ebben a hónapban összesen 105, decemberben pedig 90 milliárd dollárnyi eszközt vesz, az ütemet pedig hasonló ütemben tervezi hónapról hónapra visszafogni, vagyis 2022 közepén zárulhat a mérlegbővülés. A döntéshozó testület úgy ítéli meg, hogy ez az ütem megfelelő lesz, de adott esetben kész módosítani, ha a körülmények megváltoznak. Ebben sem lesz meglepetés, a piaci szereplőket kellő időben tájékoztatják.

Jerome Powell Fed elnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón egyúttal igyekezte csitítani azokat a piaci várakozásokat, amelyek az eszközvásárlás befejeztét követően gyors kamatemelést jósoltak jövőre, két, vagy akár három emeléssel az év második felében.

Powell megismételte, hogy a Fed a mostani, 4 százalékos, a középtávú cél kétszeresét jelentő inflációt ideiglenesnek tekinti, ennek megfelelően jövőre normalizálódást vár, így nincs napirenden a kamatemelés.

A Fed úgy ítéli meg, hogy az amerikai gazdasági folyamatok megfelelnek azoknak a feltételeknek amelyeket tavaly decemberben irányzott elő a testület, és amelyek alapján meg lehet kezdeni az eszközvásárlás lassítását. Azonban a munkaerőpiac továbbra sem éri el a központi bank mandátumába tartozó maximális foglakoztatást.

A legutóbbi statisztikák szerint se a munkanélküliség, sea foglalkoztatottság nem felel meg a jegybanki elvárásoknak. Ezt részben azzal magyarázzák, hogy a Covid-19 delta variánsa miatt többen ápolási feladatokat látnak el és emiatt nem tudnak munkát vállalni, illetve a szolgáltatóiparnak is változatlanul mérhető károkat okoz a járvány.

Amerikában ezek alapján akkor lehet kamatemelésről gondolkodni, ha jelentősen javulnak a munkapiaci adatok. A Fed szerint nem elképzelhetetlen, hogy ez jövő év második felében elérhető.