Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Év eleje óta sokat javult a helyzet, még az eddig lényegében kieső szolgáltatószektor is pozitív jeleket mutat. Ebből is adódik, hogy hiába a vártnál gyorsabb növekedés, szerkezeti aránytalanságok vannak – mondta a Federal Reserve (Fed) áprilisi kamatdöntését ismertetve Jerome Powell elnök.

A munkanélküliség még így is magas, és aránytanul, különösen a rosszabb kereseti lehetőségekkel rendelkező társadalmi csoportokat érintette a legjobban.

A fő kommunikáció szerint:

  • A jegybank kész továbbra is az összes rendelkezésre álló eszközt bevetni az amerikai gazdaság támogatása érdekében.
  • A kedvezőbbre forduló vírushelyzet a gazdaságban is mutatkozik, noha elmarad az infláció a Fed 2 százalékos céljától.
  • Összességében a monetáris kondíciók támogatók, bőséges a hitelellátottság a vállalati és a háztartási szektorokba is.
  • A Fed fenntartja korábbi irányváltását, miszerint az infláció mérsékelten meghaladhatja a 2 százalékos célt egy ideig, hogy így átlagra kijöjjön a 2 százalékos célérték, ezzel is támogatva a minél magasabb foglalkoztatottsági szintet.
  • Az eszközvásárlási program folytatódik havi összesen 120 milliárd dollár értékben különböző eszközökből.
  • Marad a 0 körüli alapkamat.

Jerome Powell megerősítette, hogy a Fed, lépni fog annak érdekében, hogy visszatérjen az inflációs mutató a 2 százalékos cél közelébe, ennek azonban előfeltétele a gazdasági folyamatok további javulása, különösen a minél magasabb foglalkoztatottság, ami jelnleg a legfontosabb indikátornak tűnik.

Powell elvetette, hogy spekulálni kellene a Fed eszközvásárlásának majdani kivezetéséről, megígérte, hogy az ilyen szándékokról kellő időben előre szólni fog a tanács.

A jegybank magabiztosságát az is alátámasztja, hogy nem lát jelentős kockázatot a rossz banki hitelek terén, így nincs olyan kockázat, mint a 2008-as válságot megelőzően.