Jerome Powell, az Egyesült Államok központi bankjának elnöke a decemberi, idei utolsó rendes kamatdöntő ülésén célzottan ráerősített mindarra az iránymutatásra, amit a Federal Reserve az idei válságévben megfogalmazott.

A kamatfeltételekben nem volt változás.

A jegybank fő üzenetei a decemberi kamatdöntő ülést követően:

  • A Fed célja továbbra is a 2 százalékos infláció.
  • Az idén bejelentett szemléletváltás függvényében, a maximális foglalkoztatás eléréséhez a 2 százalékos célt ideiglenesen meghaladó szinteket is elviselnek.
  • A jegybank továbbra is biztosítja a támogató hitelezési feltételeket. Marad a 0 körüli kamatszint, ameddig nem javulnak jelentősen a munkaerőpiaci körülmények.
  • A Fed az eddigieknek megfelelő szinteken folytatja eszközvásárlási programját.
  • Ha kell, lesz váltás.
  • A Fed meghosszabbította egyik meglévő likviditásbiztosító programját jövő szeptemberig.

Powell a kamatdöntést követően elmondta, a Fed ma megerősítette előrejelzéseit, amik biztosítják a támogatást ameddig helyre nem áll a helyzet.

A harmadik negyedévi gazdasági felpattanást követően a negyedik negyedévben ismét visszaesés volt, különösen a szolgáltatóiparban, lévén az emberek nem csoportosulhatnak, nem utazhatnak, nem járhatnak éttermekbe.

Az előttünk álló ösvény továbbra is rendkívül bizonytalan

mondta Powell, noha a Fed feljavította az idei gazdasági előrejelzését.

Az aktuális előrejelzésében 2,4 százalékos visszaesést várnak idén az USA gazdaságban éves szinten, szemben a szeptemberi -3,7 százalékkal. Jövőre aktuálisan 4,2 százalékos növekedésre van kilátás.

Sok múlik a következő hónapokon

Örömteli, hogy elérhető a vakcina, de nem egyértelmű ennek a terjesztése, és aggasztóak az új esetszámok a jegybank megítélésében. Fontos lesz az első, illetve a második negyedév, amikorra már remélhetőleg sokan be lesznek oltva, sokkal aktívabbak lesznek, közösségbe mennek az emberek. akkor Powell várakozása szerint 2021. második félévében helyrejöhet a gazdaság, leginkább a szolgáltatóipar okán.

Csak akkor lesz teljes visszatérés, amikor az emberek biztonságban érzik magukat a szociális eseményeken.

Pénz lesz

Sikeresek voltak az eddigi beavatkozások, ezeket fenn is tartja a Fed, és széles körben igyekszik, hogy a bankrendszer által mindenki könnyen, jó feltételekkel juthasson pénzhez.

Ezek kölcsönzési, és nem költési lehetőségek

a Fed csak a pénzt tudja biztosítani, amiből remélhetőleg minél szélesebb rétegek részesülhetnek, az elköltésébe nincs hatásköre beleszólni - mondta Powell.

Ezt megoldani költségvetési oldalon van lehetőség, ott kell megoldásra jönni. Ezzel együtt mind a fiskális és monetáris politikának is elfogadható, hogy hosszabb távon kell segítséget nyújtani.