Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Megtartotta nulla közeli szinten az alapkamatot szeptemberi kamatdöntő ülésén a Federal Reserve (Fed), és Jerome Powell, a jegybank elnöke abban is kiszolgálta a várakozásokat, hogy ráerősített a napokban megjelent politikai változtatásokra.

Powell szerint a jegybank most hangsúlyosan lépett iránymutatásában, amivel támogatja a gazdasági növekedést a járvány idején. Ezzel együtt a Fed kész váltani, ha kell.

A Fed átlagnak tekinti mostantól a 2 százalékos inflációs célt, ez a szint a horgony, amihez mérten elviseli, hogy a következő hónapokban a célküszöböt meghaladhatja a mutató. Ez azt is jelenti, hogy tartósan alacsonyan maradnak Az Amerikai Egyesült Államokban a kamatok, akár évekre előre, az ING értékelése szerint ez akár 2024-et is jelentheti.

Powell megismételte, hogy azokat az eszközök, amelyeket a rendkívüli körülményekre való tekintettel vetett be a jegybank, idővel visszakerülnek a "szerszámosládába," most viszont még kész beavatkozni minden elérhető csatornán a Fed.

Fő az óvatosság

Az új inflációs iránymutatásban szándékosan nem konkrét célértékeket fogalmaz meg a Fed. Ezért áll az iránymutatásában, hogy "mérsékelten" haladhatja meg az infláció a 2 százalékos célt "belátható időre". Powell szavai szerint ezek józan ésszel értelmezhető fogalmak, vagyis ezzel a Fed meg akarja tartani a rugalmasság lehetőségét, amit ellehetetlenítene, ha konkrét számértékekhez kötnék a döntéseiket.

A mostani ülést követő közleményben a Fed kiemelte a vírushelyet alakulásának jelentőségét a jövőre nézve. Az előrejelzés szerint a figyelemre szükség is lesz, ezért elkötelezett a támogató monetáris politika, vagyis az alacsony kamatszint fenntartása mellett.

Emellett a jegybank továbbra is vásárol kötvényeket, amivel többletforrásokat igyekszik juttatni az amerikai gazdaságba.

Powell kiemelte még, hogy van 11 millió ember az Egyesült Államokban, akik a vírus miatt veszítették el állásukat, és sok küszködő kisebb vállalat is keresi a kiutat.  Ezeken a területeken a jegybanknak korlátozott a beavatkozási lehetősége, ezért Fed szorgalmazza további támogató programok indítását a költségvetés részéről.