Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyíltpiaci bizottság (FOMC) 0,00-0,25 százalékos sávban hagyta az irányadó kamatot a ma bejelentett döntése értelmében.

A lépés különösebb meglepetést nem okozott, a nagy húzáson mostanra már túl van a Fed: Jerome Powell elnök augusztus végén jelentette be, hogy újragondolta a jegybank meglévő politikáját, ennek megfelelően mostantól nem fog akkora lépéskényszert jelenteni, ha a 2 százalékos inflációs cél fölé ugrik az árszínvonal.

Ezzel a Fed azt igyekszik kommunikálni, ami a visszajelzésekből el is jutott a piaci szereplőkig, hogy a gazdasági növekedés és a minél magasabb fogalakoztatás érdekében huzamosabb ideig is alacsonyan tartja a kamatszintet a jegybank.

James Knightley az ING szakértője elmondja, korábban az volt a gyakorlat, hogy a 2 százalékos szintet közelítő infláció esetén egyből kamatemeléssel lépett a Fed, megelőzve a későbbi kedvezőtlen hatásokat, lévén az egyes jegybanki kamatdöntések lecsapódásának van egy átfutási ideje.

Ezt most a prioritások újragondolásával elengedte a Fed, noha Powell augusztusban is hangsúlyozta, hogy a 2 százalék körüli szint lenne hosszútávon a gazdaság számára az optimális ráta.

Aktuálisan, tekintettel a Covid-19 hatásaira drasztikus lépésekre nem kell kényszerüljön a Fed.

Powell hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti a döntés részleteit.