Maga a lengyel államfő, egyben a hadsereg főparancsnoka jelentette be, hogy a védelmi tárca tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államokkal F-35-ös vadászbombázó repülőgépek vásárlásáról - adta hírül a Radio Poland. Az ötödik generációs, lopakodó technológiával és szuper elektronikával ellátott repülőgéppel gigantikusan nagy lépést tehetnének előre a légierő fejlesztésében.

Ez persze nem lenne ingyen a lengyel adófizetőknek: a gép olcsóbb változatának költsége darabonként 80 millió dollár (közel 60 milliárd forint). A magas árat a high-tech képességeken túl az indokolja, hogy a fejlesztési költségek bőven átlépve a tervezettet a csillagos eget ostromolták.

Cserélni kell

Ugyanakkor a varsói vezetésnek lépnie kell, ugyanis március elején a földre kellett parancsolni a légierő szovjet időkből megörökölt, kiöregedett MiG-29-es flottájának minden gépét, miután az egyik ismeretlen okok miatt Varsótól északkeletre lezuhant. A védelmi minisztérium szerint a MiG-ek és a Szu-22-esek helyére 32 darab többfunkciós, ötödik generációs harci repülőgépet akarnak venni.

Lengyelország az év elején írt alá egy megállapodást az USA-val, amelynek alapján 20 HIMARS rakétarendszert vásárol 414 millió dollárért. Duda már 2017 októberében aláírta azt a hadseregfejlesztési tervet, amelynek értelmében 2030-ig a GDP 2,5 százalékára - azaz a NATO-elvárás 2,0 százalék fölé - emelik a védelmi kiadásokat.