Lengyelország megállapodást írt alá Dél-Koreával, amely szerint harckocsikat, tarack ágyúkat és három század felszereléséhez elegendő harci repülőgépeket vásárol - idézte a Notes from Poland Mariusz Błaszczak védelmi miniszter bejelentését. Ez csak egy újabb beszerzési hullám, amelyet felgyorsított Oroszország háborúja Ukrajna ellen.

Az első ágyúk és tankok már idén megérkezhetnek, a repülőkből pedig jövőre várják az elsőket. A lengyel hadsereg 180 K2 tankot (a fenti képen) akar venni, 48 FA-50 többcélú, könnyi harci gépet és annyi K9-es tarackot, amennyit csak tud. A varsói kormány szélsebesen fejleszteni akarja a hadsereg képességeit látva a Lengyelország szomszédjában dúló háborút.

Gyártást is akarnak

Kezdetben Dél-Koreában gyártott tankokat vásárolnának, majd később licenc alapján lengyel hadiipari üzemben állítanák elő a harckocsikat. Ez ügyben a Lengyel Hadfelszerelési Csoport koreai vállalatokkal tárgyal.

A fegyverek lényege, hogy kompatibilisek vagy egy az egyben megegyeznek amerikai fegyverekkel. Valójában amerikai fejlesztésű eszközökről van szó. Ennek köszönhetően passzolni fognak azokhoz az Abrams tankokhoz, amelyeket a lengyel hadsereg az USA-ból szerez be.

A K2 Fekete Párduc egy kiterjedt csatákra terezett szörnyeteg, amelyet a Huyndai Rotem vállalat gyárt, és a dél-koreai hadseregben 2014-ben rendszeresítették. Az FA-50-es alapja a jó öreg és jól bevált amerikai F-16-os harci repülő. Ezt az amerikai Lockheed-Martinnal közösen fejlesztették a dél-koreaiak.