Henry Kissinger volt amerikai külügyér egyszer rámutatott arra, hogy Oroszország Nagy Péter uralkodása óta évente átlag egy Belgiumnak megfelelő területtel bővítette birodalmát - emlékeztet Charles Krauthammer, a Washington Post publicistája. A Szovjetunió összeomlásával persze mindez elveszett. Nem véletlen ugyanakkor, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő a XX. század legnagyobb geopolitikai katasztrófájának minősítette ezt az eseményt.

Putyin célja a helyreállítás. Először a gyenge orosz demokrácia leradírozásával visszahozta a despotizmust, majd ezt követően - a belső stabilitás bebetonozása nyomán - elindulhatott az elvesztett területek visszaszerzése. A Grúziával vívott 2008-as háború nyomán néhány év látszatfüggetlenség után visszatért orosz anyácskához a grúz állam két szakadár régiója. Ezt követően az orosz államfő hozzálátott az Eurázsiai Unió, az új orosz minibirodalom kiépítéséhez.

Ügyetlenkednek

Az elemzők egyetértenek abban, hogy Ukrajna nélkül nem lehet teljes ez az orosz EU. Amikor a múlt héten kiderült, hogy az ukránok másként képzelik a jövőjüket, az USA és az EU nem tudta, mit tegyen. Nem így Oroszország. Moszkva azonnal fasiszta banditának nyilvánította a felkelőket, nem ismeri el az új vezetést, visszatartja a gazdasági támogatást és mozgósította a határ menti katonai erőit.

A válasz? Az EU habozik, Barack Obama amerikai elnök lapít. Obama a New York Timesnak kiszivárogtatott információ szerint stabilitást akar, kezelendő problémát lát az ukrán válságban ahelyett, hogy lehetőséget látna a régió egyre inkább autoritáriussá váló politikai környezetének megváltoztatására. Arra, hogy megfékezze az orosz neoimperializmust.

Az elnök támogatja a demokráciát, ha az alulról épül fel, úgy véli, nem lehet ezt a politikai rendszert kívülről ráerőltetni egy társadalomra. Csakhogy Ukrajna soha nem állt meg a maga lábán, főként, hogy szomszédja a nagy orosz medve. Ha Amerika arra vár, hogy az ukrán demokrácia spontán felépüljön, akkor átengedi az országot az oroszoknak.

Vákuum

Obama nem érti, hogy ahol az USA nem lép, ott vákuumot teremt, amely beszív más hatalmakat - véli Krauthammer. Az iraki kivonulás utat nyitott Irán hegemóniája előtt, a szíriai bizonytalankodás pedig lehetővé tette, hogy erősödjön Oroszország, Irán és a Hezbollah befolyása.

Putyin kihasználja a vákuumot. Az említett lépések, amelyeket az új ukrán kormánnyal szemben tett, csak az elsők sorban. A moszkvai egészségügyi minisztérium például máris jelezte, hogy kétségei vannak az Ukrajnából importált ételek biztonságosságával kapcsolatban. Ma lehúzhatjuk a rolót az élelmiszer-kiviteletek előtt, holnap elzárhatjuk a gázcsapot: megtörhetünk és lefagyaszthatunk benneteket - ezt üzeni az ukránoknak.

Az USA idézett legendás külügyminisztere, Kissinger azt is megjegyezte, hogy a békét végül is csak hegemóniával vagy erőegyensúllyal lehet elérni. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy Ukrajna vagy orosz befolyás alá kerül, vagy rátalálhat a saját útjára, feltéve, hogy az Egyesült Államok ellensúlyozza Oroszország erejét.

Elhanyagolható összeg

Az USA-nak biztosítania kellene teljes támogatásáról az ukrán forradalmat. Ezt követően azonnali pénzügyi támogatást kellene nyújtania az államcsőd elkerüléséhez, majd ki kellene váltania a 15 milliárd dolláros orosz hitelkeretet, amelyet Moszkva decemberben nyitott meg a korábbi kijevi vezetés előtt. Az EU-val együtt, lehetőleg az IMF bevonásával kellene ezt a pakkot összeállítani. Útját kell állni az orosz katonai beavatkozásnak, amihez nem lenne haszontalan az egy amerikai flotilla jelenléte a Fekete-tengeren.

A feladat nem megoldhatatlan. Végül is csak többet tud nyújtani az ukránoknak a Nyugat, mint a kleptokrácia elvén működő, olaj-, gáz- és vodkaexporton kívül nem sok mindent mutató orosz gazdaság. Igen, a 15 milliárd dollár sok pénz. Az EU és az USA összesített GDP-jének azonban elhanyagolható töredéke.

Putyin tudja, hogy Ukrajna nélkül elfelejtheti birodalmi álmait. Ezért tartja fenn a nyomást az új kijevi vezetésen. A kérdés az, hogy az Obama-adminisztráció megfelelő ellenerőt fejt-e ki ezzel szemben, amivel lélegzetvételhez juttathatná az ukránokat.