Szerbia értékesíteni akar több száz a szovjet érából hátra marad harckocsit és más katonai hardvert, hogy pénzt szerezzen új fegyverek beszerzésére - jelentette a BBC a Blic című helyi lapot idézve. A balkáni ország piacra dob 282 T-55-ös harckocsit, az ötvenes évek sztárját, továbbá több mint 16 ezer pisztolyt és ötezer rakétaindító rendszert.

Emellett több ezer lőszert és gránátot is felkínálnak a vevőknek. A belgrádi honvédelmi minisztérium közleménye szerint ezek a fegyverek nem nélkülözhetetlenek a szerb védelmi erők normális működéséhez. Olyan többlet felszerelésekről beszélünk, amelyek vagy elavultak, vagy ezen felül még régen túl is vannak az életciklusukon - derül ki a tárca honlapján megjelent információkból. Értékesítésük nem érinti Szerbia védelmi képességeit.

Kerti törpe helyett

A befolyó pénz egy részéből új fegyvereket akarnak beszerezni, másik részét pedig kutatási és fejlesztési programok finanszírozására fogják fordítani. Az ügyhöz közel álló tisztviselők szerint a csomag nyílt meghirdetése sokkal átláthatóbb eljárást tesz lehetővé, mint amilyen módon korábban lebonyolították az ilyen üzleteket. Hozzájárul ahhoz is, hogy megelőzzék az esetleges törvénysértéseket, azaz a korrupciót.

Ugyanakkor a tender nem teljesen nyílt: nem vehet tankot bárki, aki kerti törpe helyett egy szovjet T-55-öst akar a családi háza kertjébe. Csak olyan vállalatok jelentkezését várják, amelyeknek van engedélyük nemzetközi fegyverkereskedelemre.