Az elnöki irányítási és költségvetési hivatal közölte, hogy a negyedik negyedévben a fogyasztói árak 4,8%-kal emelkednek az egy évvel korábbihoz képest, ami jelentősen meghaladja a Biden-kormányzat által májusban prognosztizált 2 százalékos emelkedést. A tisztviselők úgy látják, hogy ezek az árnyomások jövőre gyorsan enyhülnek, és a fogyasztói árindex 2022 negyedik negyedévében 2,5 százalékkal emelkedik, ami több, mint a májusban várt 2,1%, és 2023-ban eléri a 2,3 százalékot - számolt be a Wall Street Journal.

Az aktualizált előrejelzések összhangban vannak más független előrejelzésekkel, többek között a Federal Reserve prognózisával, és tükrözik a kormányzat azon véleményét, hogy az árnyomás, bár magasabb az év elején vártnál, idővel valószínűleg enyhülni fog - közölték pénteken a Joe Biden elnök vezette kormányzat tisztviselői.

"Úgy gondoljuk, hogy ez a pálya nagymértékben megfelel az inflációs kilátásoknak, amelyekről nagyjából azóta beszélünk, hogy itt vagyunk" - mondta az egyik tisztviselő az újságírókkal folytatott telefonbeszélgetésen.

A legutóbbi adatok arra utalnak, hogy az inflációs nyomás enyhülni kezdett, de továbbra is magas marad. A fogyasztói árak a múlt hónapban 0,4 százalékkal emelkedtek, ami alacsonyabb az előző havi 0,5 százalékos növekedésnél, a Federal Reserve által preferált inflációs mutató szerint. Az egy évvel ezelőttihez képest az árak összességében 4,2 százalékkal emelkedtek.