Fehéroroszország teszteket fog végrehajtani "energetikai létesítményein", ezért egy időre le akarja kapcsolni azokat az elektromos vezetéket is, ami az országot összeköti Litvániával. A különböző tesztfeladatokban és azok vizsgálatokban résztvevő lesz az ország újonnan átadott osztroveci atomerőműve is.

Ha ez nem volna eléggé aggasztó, mindezt kivételesen rövid idő alatt akarják lebonyolítani - tudósított a lengyel Rzeczpospolita, miután megtudták, hogy a belorusz hatóságok erről értesítették a Ligridet, a litván elektromos hálózati rendszer üzemeltetőjét.

A tesztet április 5-11. között akarják végrehajtani, mondván: értékelni kell Fehéroroszország áramellátásának megbízhatóságát, mivel a balti országok le akarnak válni az úgynevezett BRELL rendszerről. Ez a volt szovjet hálózat bázisára épülve Fehéroroszország, Oroszország, Észtország, Lettország és Litvánia közös elektromos hálózata. A BRELL-t 2001-ben hozták létre és 2025-ig tervezték fenntartani. Ezt követően a balti államok Lengyelországon keresztül a nyugat-európai elektromos hálózatra akarnak rácsatlakozni.

Miért akarja Minszk tesztelni a rendszert négy évvel a megszűnése előtt? Miért nem tartották be azt a szabályt, miszerint minden a BRELL-t érintő intézkedésről legalább hat hónappal korábban értesítik a rendszerben részt vevő országokat? Ezek a kérdéseket teljesen nyitottak, így a litván hatóságokat erősen aggasztja a fehéroroszok lépése.

Ennél is nagyobb idegességet váltott ki Litvániában, hogy a tesztek hogyan érintik az év elején tesztüzembe kapcsolt osztroveci atomerőművet. A létesítményt, amely igen közel van a litván határhoz, orosz hitelből a Roszatom építette. Az erőmű még nem működik teljes kapacitással, számos esetben - legutóbb itt - volt hír azonban arról, hogy különböző részegységek nem, vagy nem megfelelően működnek a rendszerben. Az építkezés során számos baleset történt, öten bizonyíthatóan munkahelyi balesetben haltak meg a projekt során.

A belorusz rendszerellenőrzés ügye miatt ezért rendkívüli szakértői tanácskozást hívtak össze a litván energetikai minisztériumba.