Szürke, jelöletlen - az orosz belügyi biztonsági erőkkel operáló Roszgvargyija állományában lévő járművekre hasonlító - teherautókból álló konvoj indult meg Oroszországból Fehéroroszország felé - írja külföldi forrásokra hivatkozva az Index.

Kérdéses a helyzet

A határhoz közeledő konvoj megjelenése arra utal: Vlagyimir Putyin valóban arra készül, hogy a fehérorosz elnökkel folytatott megbeszélésnek megfelelően segítséget nyújt Alekszandr Lukasenko hatalmának fenntartásához. Igaz, egyelőre nincsen szó arról, hogy a határt is átlépték volna az orosz járművek.

Egyelőre nem állítható bizonyossággal, hogy Moszkva elszánta magát Lukasenko fegyveres megsegítésére. Kapcsolata Lukasenkóval Putyinnak nem volt felhőtlen - az anyagi támogatásról rendszeresen vitázott Minszk Moszkvával -, és nem kizárt, hogy a Kreml Lukasenko utódjában is gondolkodik.

Amennyiben átlépnek Fehéroroszország területére az orosz elnök karhatalmistái, az kiszámíthatatlan fordulatot jelenthet a 9,5 milliós országban, ahol az országot 26 éve irányító elnök egyelőre vesztésre áll az egyre erősödő tiltakozásokkal szemben, amelyek azok után indultak meg, hogy augusztus 9-i elnökválasztás után Lukasenkót immár hatodik alkalommal, 80 százalék feletti támogatottsággal hozta ki győztesnek a Központi Választási Bizottság.

Rendkívüli ülésre készülnek az uniós vezetők

Közben - hétfőn - Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke közölte, a fehérorosz válság az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak.

"A fehéroroszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket" - közölte Twitter-üzenetében az uniós vezető. Hozzátette: "A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek." A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Fehéroroszországban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban, az után, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, hogy kész katonai segítséget nyújtani Fehéroroszországnak.