A nemzetközi hitelminősítő mindenekelőtt azzal a véleményével indokolta a lépést, hogy a választások után elhatalmasodott belpolitikai válság fokozza az alacsony devizatartalékokból és a bankrendszer gyengeségéből adódó pénzügyi sérülékenységeket. A fehérorosz rubel az év eleje óta 18 százalékkal, egyedül augusztusban 8 százalékkal gyengült a dollárral szemben.

A nemzetközi tartalékok augusztusban meredeken, 1,4 milliárd dollárral csökkentek. A Fitch várakozása az, hogy a folyamatos betétkiáramlás és az adósságtörlesztések nyomán a devizakészlet 2020 végére 7,6 milliárd dollár lesz; ez 2,4 havi folyó külső fizetési kötelezettség finanszírozására elegendő. Fehéroroszország devizatartaléka 2021-ben 6,8 milliárd, 2022-ben 6,2 milliárd dollárra - alig 1,7 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek megfelelő szintre - csökken.

Az osztályzati listáján "B" besorolással szereplő szuverén adósok devizatartalékainak 2022-re előrejelzett középértéke várhatóan 3,7 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek felel majd meg - írják. A cég hangsúlyozza azt is, hogy Fehéroroszország külső likviditása - vagyis a likvid külső eszközöknek a rövid lejáratú külső kötelezettségekhez mért rátája - alacsony.

A Fitch Ratings prognózisa szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta az idén 52,8 százalékra emelkedik, 11 százalékponttal magasabbra a 2019-ben mért szintnél, elsősorban a fehérorosz rubel gyengülése4 miatt. A fehérorosz rubel az idei év egészében 26 százalékkal gyengül a dollárhoz képest.

A Fitch 2022-ig 53,8 százalékra emelkedő államadósság-rátával számol. Ez még mindig elmarad a "B" besorolású szuverén adósok középértékétől, amely a cég előrejelzése szerint abban az évben 71 százalék lesz, a fehéroroszországi adósságdinamika azonban erőteljesen sebezhető a devizakockázatoktól, mivel az adósságállományon belül magas, 91 százalékos a devizakötelezettségek aránya.

Fehéroroszország "B" államadós-osztályzata öt fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória "BBB mínusz" alapszintjétől.